"Al Kaida i dalje preti SAD"

Američka sekretarka za državnu bezbednost Dženet Napolitano izjavila je da se SAD i dalje suočavaju s pretnjama Al Kaide i drugih terorističkih grupa.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

19:33

Default images

Ona je dodala da su pretnja i pojedinci u zemlji, koji su spremni da izvrše napade na američke građane.

Dženet Napolitano je, gostujući na tribini koju je organizovao institut Brukings u Vašingtonu, istakla da je dosta učinjeno na zaštiti Amerikanaca od napada 11. septembra 2001. uz podsećanje da to ne znači da je opasnost od terorizma prošla.

I dalje su najugroženije avio-kompanije i njima ćemo da pružamo svu pomoć i zaštitu, sarađujući sa civilnim vazduhoplovnim vlastima, istakla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je raditi preventivno, što znači veću proveru putnika pre nego što uđu u avione, povodom čega je najavila veću saradnju sa drugim državama.

Na američkoj listi osoba kojima je zabranjeno da lete iz Sjedinjenih Država ili u njih, nalazi se, prema najnovijim podacima, oko 10.000 osoba.

Govoreći o problemima s kojima se suočava njen departman, Dženet Napolitano je istakla pitanje ilegalne imigracije, založivši se za reformu sistema koji to reguliše.

Sekretarka za državnu bezbednost je naglasila i opasnost od sajber terorizma, objasnivši da tim putem, bez fizičkog angažovanja ljudi, mogu da se izvedu opasni teroristički napadi.

Sekretarijat za državnu bezbednost u SAD osnovan je nakon terorističkih napada 2001.godine i objedinjava rad više agencija i službi koje su zadužene za borbu protiv terorizma.

Osnovan je pošto je ustanovljeno da su, zbog neusklađenosti propisa i nesaradnje između službi, teroristi uspeli da uđu u SAD i više meseci pripremaju napade koje su izveli u septembru 2001.godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: