Regionalna akcija za bezbedno mleko

Ministri poljoprivrede zemalja regiona trebalo bi da razgovaraju o bezbednosti hrane 5. marta u Beogradu, najavljuju iz Ministarstva poljoprivrede Srbije.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

19:25

Default images

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Danilo Golubović izjavio je da resorni ministar Goran Knežević planira da pozove svoje kolege iz drugih država u regionu na sastanak u Beogradu, na kojem bi se raspravljalo o bezbednosti i kontroli ispravnosti hrane.

Golubović je najavio da će Srbija i Hrvatska, najverovatnije, potpisati sporazum o tome da se nominuje laboratija u EU koja će biti jedina merodavna za ceo region, što će ministar Knežević sledeće nedelje ponuditi i ostalim kolegama iz regiona.

Učestvujući u programu RTS-a, državni sekretar za poljoprivredu je potvrdio da je u Srbiji zatvorena 31 farma zbog većeg nivoa aflatoksina u stočnoj hrani i mleku od dozvoljenog.

Kontrolom je ustanovljeno da nema aflatoksina u mesu i jajima, rekao je Golubović i poručio da građani mogu da budu mirni po pitanju ispravnosti te vrste hrane.

Sekretar Odbora za poljoprivredu Privredne komore Srbije Željko Brozović podsetio je da je 2012. godine Srbija proizvela svega 3,5 miliona tona kukuruza, zbog suše, u odnosu na prosek prethodnih godina od 6,5 miliona tona i ocenio je da su predložene mere vlade "gašenje požara", dok se ne vidi koliko zdrave stočne hrane Srbija sada ima.

U Srbiji ima oko 630.000 poljoprivrednih domaćinstava koje treba obići, kontrolisati i edukovati za proizvodnju mleka i drugih artikala i to predstavlja veliki problem, rekao je Brozović.

Predstavnica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine Sanja Bugarski je ocenila da ne zna šta bi u ovom momentu moglo da pomogne proizvođačima mleka, s obzirom na razmere štete zbog afere oko aflatoksina, iako pozdravlja mere vlade.

U Mlekaru Subotica inspekcijske službe dolaze dva puta mesečno u kontrolu mleka i stočne hrane i to bez najave, rekla je Bugarski i dodala da određeni broj proizvođača iz tog okruga izvozi mleko u EU i do sada im nijednom ono nije bilo vraćeno kao neispavno.

Sanja Bugarski je navela da je potrebno 96 sati od momenta davanja fiksatora za uklanjanje aflatoksina, preko stočne hrane.

Proizvođač mleka iz Valjeva Marko Milosavljević rekao je da je bilo koja mera vlade dobrodošla u ovom trenutku, jer je poljoprivreda godinama sistematski uništavana i da bi trebalo što pre isplatiti zaostale premije za mleko.

Milosavljević je kazao da mu je čudno da proizvođač na farmi može sebi da dopusti da daje kravama plesnivu ili buđavu hranu, jer se to obično ne dešava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: