Prijave za Mrkonjića, Kusturicu...

DRI je zbog nepravilnosti u trošenju budžeta u 2011. podnela 229 prijava, između ostalih i protiv Milutina Mrkonjića, Dušana Bajatovića, Emira Kusturice.

Izvor: B92

Utorak, 26.02.2013.

14:24

Default images

Predsednik DRI Radoslav Sretenović objašnjava da su podneta 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 28 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava.

Revizor je svoje prijave prosledio sudovima i tužilaštvima, ali za B92 kaže da nije zadovoljan brzinom rada sudova po prijavama od prethodnih godina.

Sretenović je rekao da je tim prijavama obuhvaćeno 319 lica, a odnose se na nepravilnosti koje su državni revizori utvrdili u kontroli finansijskih izveštaja budžetskih korisnika u 2011. godini.

Prema njegovim rečima, najčešće su kršeni zakoni o budžetskom sistemu, javnim nabavkama, o radu i Zakon o planiranju i izgradnji.

U Sektoru za reviziju budžeta i budžetskih fondova, DRI je podnela 25 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 25 odgovornih lica u ministarstvima, upravama, direkcijama i fondovima.

Prekršajne prijave su podnete i protiv ministra infrastrukture Milutina Mrkonjića, bivšeg ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i bivših ministara kulture Nebojše Bradića i Predraga Markovića. Najviše prijava podneseno je protiv odgovornih lica u Ministarstvu spoljnih poslova – između ostalih, i protiv ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca, bivšeg ambasadora Srbije u Belgiji Radomira Diklića, i nekadašnje ambasadorke Srbije u Italiji Sande Rašković Ivić.

U Sektoru za reviziju javnih preduzeća, privrednih društava i drugih pravnih lica koje je osnovao ili ima učešće u kapitalu ili u upravljanju korisnik javnih sredstava, podneto je osam zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i 10 prijava za privredni prestup protiv 45 odgovornih lica u javnim preduzećima i privrednim društvima.

Prijave su, između ostalih, podnesene i protiv direktora Parka prirode Mokra Gora Emira Kusturice i dirketora Srbijagasa Dušana Bajatovića.

U Sektoru za reviziju organizacija obaveznog socijalnog osiguranja, DRI je podnela 58 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv 116 odgovornih lica u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i apotekama, odnosno domovima zdravlja koji u svom sastavu imaju apoteku. Prekršajna prijava je podneta i protiv nekadašnjeg direktora RZZO Aleksandra Vuksanovića. Sektoru za reviziju budžeta lokalnih vlasti podneto je stotinu zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 16 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava protiv 125 odgovornih lica u opštinama i gradovima.

Prekršajne prijave podnete su protiv tadašnjih predsednika opština, odnosno gradonačelnika Pančeva, Požarevca, Valjeva, Požege, Subotice, Despotovca, Sremske Mitrovice, Alibunara, Bačkog Petrovca, Zrenjanina, Bajine Bašte, Novog Pazara, Surdulice, Užica, Čačka, Pirota i Vranja.

Broj prijava iz 2011. godine znatno je veći, jer je više institucija prošlo kroz proces revizije, čiji je rezultat podnošenje sudovima 193 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, a tužilaštvima 28 prijava za privredni prestup i osam krivičnih prijava. Celokupan spisak prijava koje je podnela DRI objavljen je na sajtu te institucije www.dri.rs.

“Svaki dinar trošen namenski“

Ministarstvo saobraćaja je saopštilo da u resoru koji vodi ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić nikad ni jedan dinar nije potrošen nenamenski.
Milutin Mrkonjiæ (Tanjug, arhiva)
Povodom informacije koja se odnosi na nalaze DRI-a u tadašnjem Ministarstvu za infrastrukturu za 2011. godinu, Ministarstvo saobraćaja je navelo da su "sredstva za izgradnju putne infrastrukture o kojima se u tekstu radi, utrošena namenski za izgradnju puteva u opštinama u Srbiji".

"DRI je u svom nalazu kontrole za 2011. godinu dala primedbu na nepostojanje procedure na osnovu koje Ministarstvo dodeljuje sredstva za realizaciju projekata putne infrastrukture u opštinama", kažu u Ministarstvu saobraćaja.

Sugestija koju je DRI dala Ministarstvu je, kako je navedeno, odmah prihvaćena i u Ministarstvu je sačinjeno uputstvo i procedura raspodele sredstava iz budžeta za realizaciju projekata putne infrastrukture.

"Što se tiče primedbe DRI-a na izgradnju i finansiranje lokalnih puteva u opštini Novi Pazar, ona se odnosi na proceduru izbora izvođača radova shodno Zakonu o javnim nabavkama. Opština je, imajući u vidu da se radi o pravcima čiji iznos ne prelazi vrednost propisan za javne nabavke male vrednosti, sprovodila postupke javne nabavke male vrednosti, jer se radilo o različitim putnim pravcima i različitim vremenskim periodima", ističu u Ministarstvu.

Tadašnje Ministarstvo je, kako se navodi, apsolutno prihvatilo sugestiju DRI i za izgradnju lokalnih puteva propisalo obavezno primenu otvorenog postupka javne nabavke bez obzira na visinu ulaganja i bez obzira na vremenski period tekuće godine u kojem se sredstva za izgradnju putnog pravca dodeljuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

82 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: