Boko Haram drži taoce iz Francuske?

Na video snimku postavljenom na Jutjubu grupa islamista iz Nigerije tvrdi da je otela sedam francuskih talaca koje će ubiti ako im se ne ispune zahtevi.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

20:31

Default images

U video-snimku postavljenom danas na Jutjubu vidi se sedam francuskih talaca otetih na severu Kameruna, a pored njih maskirani ekstremista, koji tvrdi da taoce drži radikalna islamistička grupa iz susedne Nigerije - Boko Haram i da će ih ubiti ako im ne budu ispunjeni zahtevi.

Na video-snimku se vide dva Francuza, jedan od njih čita saopštenje, a između njih sedi jedna žena. Četvoro dece sedi na zemlji blizu njih a pored njih su dvojica maskiranih ekstremista u kamuflažnim uniformama i sa automatskim puškama.

Maskirani muškarac kaže na snimku da je do otmica došlo zbog francuske vojne intervencije na severu Malija, gde su se njegovi borci borili sa malijskim vojnicima protiv islamističkih ekstremista, i zapretio vladi Nigerije i Kameruna zahtevajući od njih da oslobode njihove zarobljene članove.

On je zapretio da će francuski taoci biti ubijeni ukoliko zahtevi grupe Boko Haram ne budu ispunjeni, prenosi AP.

Kako podseća AP, ovaj video-snimak čija autentičnost još nije utvrđena, pojavio se nakon što su navodni lideri Boko Harama negirali da su učestvovali u otmicama ovog vikenda.

Ukupno je 15 francuskih građana oteto u zapadnoj Africi - sedam u Kamerunu, jedan u Nigeriji i sedam na severu Malija.

Istovremeno, u sukobima između mladih hrišćana i mladih muslimana u istočnoj nigerijskoj državi Taraba poginulo je više od 15 ljudi, saopštila je policija dodavši da bi konačni bilans mogao biti mnogo veći.

Do sukoba je došlo u subotu kada je sukob dva fudbalska tima eskalirao u nasilje između dve zajednice.

Zvaničnik službe za hitnu pomoć rekao je Rojtersu da je najmanje 50 ljudi poginulo.

Sa svoje strane ruska novinska agencija Itar-taš prenosi da je Federalni sud u Lagosu danas usvojio žalbu ruske ambasade i pustio 15 ruskih mornara, članova posade broda "Myre Seadiver".

Njih petnaestorica će privremeno boraviti u ruskoj ambasadi u Lagosu i ostati u Nigeriji do kraja suđenja vezanog za zaplenu ovog broda i zadržavanje njegove posade jer je protivzakonito uplovio u teritorijalne vode Nigerije sa teretom neprijavljenog oružja i municije ili dok sud ne odluči da ih pusti da napuste zemlju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: