Bersani vodi u donjem domu i senatu

Alijansa levog centra Pjera Luidjija Bersanija vodi u trci i za donji dom italijanskog parlamenta i za senat, prenela je agencija Ansa saopštenje MUP-a Italije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

15:20

Default images

Konačan ishod izbora nije siguran, saopštila je Ansa.

Prema saopštenju, nakon prebrojanih listića sa više od dve trećine birališta, Alijansa levog centra Pjera Luiđija Bersanija dobila je 32,31 odsto glasova za senat, a Berluskoni 29,94 odsto.

Komičar Bepe Grilo i njegov Pokret pet zvezda (M5S) ima 23,89 odsto glasova u senatu, a odlazeći premijer Mario Monti 9,18.

Kada je reč o donjem domu, nakon prebrojanih listića sa više od jedne trećine biračkih mesta, Bersani ima 31,62 odsto glasova, Berluskoni 27,02, M5S 25,59, a Monti 10,45 posto glasova birača.
Pjer Luiði Bersani na glasanju u Pjaèenci (Foto: Beta/AP)
Oko 50 miliona Italijana s pravom glasa na izborima koji su održani juče i danas odlučivalo je o izboru 630 poslanika i 315 senatora u oba doma parlamenta.

Glasanje je sinoć trajalo do 21 sat, a danas od šest ujutro do 14 časova.

Nakon ovih rezultata u Italiji se pojavilo više scenarija o tome ko će formirati novu vladu. Dosta zavisi od toga koliko će senatora osvojiti Bersanijev levi centar i da li će vladu moći da sastavi samo sa strankom Marija Montija ili će možda pomoć morati da traži i od Bepe Grila.
Bepe Grilo na svom biraèkom mestu u Ðenovi, da li æe veèiti opozicionar moæi da uðe u vladu? (Foto: Beta/AP)
Grilo je poznati italijanski aktivista, takozvani "glas naroda", antiglobalista i pisac uticajnog bloga koji je u Italiji otvarao brojne socijalne i poilitičke probleme. Pitanje je, međutim, da li će Grilo, večiti opozicionar, uopšte hteti da uđe u vlast.

On je vodio agresivnu kampanju protiv korupcije i privilegija među političkom i ekonomskom elitom.

U izbornoj trci učestvovale si u stranke i koalicije četiri kandidata - bivšeg premijera i lidera koalicije desnog centra Silvija Berluskonija, lidera Demokratske stranke levog centra Pjerluiđija Bersanija, komičara Bepea Grila i dosadašnjeg premijera i vođe centrističke koalicije Marija Montija.
Silvio Berluskoni na glasaèkom mestu u svom Milanu (Foto: Beta/AP)
Istraživanja javnog mnjenja davala su i pre izbora blagu prednost Bersaniju.

Oko 54 odsto birača juče je glasalo, što je oštar pad od sedam odsto u istoj fazi glasanja u odnosu na poslednje izbore 2008. godine.

Neizlasku birača doprinelo je i hladno zimsko vreme, a ovo su inače prvi postratni izbori u Italiji koji se održavaju u zimu. Kako se i očekivalo, jedan broj Italijana nije izašao na izbore u znak protesta zbog mera štednje Montijeve vlade.
Dosadašnji premijer Mario Monti na biralištu u Milanu (Foto: Beta/AP)
Dužnička kriza dovela je i do pada tehnokratske vlade, a nova politička nestabilnost u trećoj po veličini ekonomiji u evrozoni oživela bi strahovanja da bi se njome ušlo u opasnu tržišnu nestabilnost.

Izborna kampanja je bila veoma oštra, a obeležila su je pretežno ekonomska pitanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: