Janšu ostavili i "narodnjaci"

Slovenačka narodna stranka napustila je koaliciju premijera Janeza Janše, koja sada ima podršku samo trećine poslanika u parlamentu. Vladu napustila 2 ministra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

15:21

Default images

U odnosu na pre nešto više od godine, kada je formirana vlada, Janša ima podršku tek oko polovine ministara.

"Stranka danas izlazi iz koalicije i prelazi u konstruktivnu opoziciju", izjavio je predsednik SLS-a Radovan Žerjav.

Izjave o ostavci odmah su dostavili i premijeru Janši, prenosi agencija Hina.

Vladu premijera Janše danas su, nakon toga, napustili ministar privrede Radovan Žerjav i ministar poljoprivrede Franc Bogovič.

U vladi ostaje još jedino stranka Nova Slovenija nakon što su iz koalicije ranije izašle Gradjanska lista i Demokratska stranka penzionera.

"Danas je vladu napustio najslabiji ministar privrede u istoriji Slovenije", izjavio je Janša preko Tvitera nakon ostavke Žerjava.

Nakon Građanske liste Gregora Viranta i Demokratske stranke penzionera Karla Erjaveca, SLS je treća stranka koja je u poslednjem mesecu napustila vladu, a njeni ministri su dali ostavke.

Sve tri stranke su se na takav potez odlučile nakon odbijanja Janše da da ostavku i ponudi kandidata za novog premijera kako bi se koaliciona vlada održala.

Takvi zahtevi triju stranaka pojavili su se nakon objavljivanja izveštaja antikorupcijske komisije da je Janša "utajio" više od 200.000 evra imovine, što on od početka afere negira tvrdeći da se radi o planskom pokušaju političke diskreditacije.

Od stranaka koje su izašle iz Janšine vlade dve podržavaju imenovanje nove prelazne vlade koju će pokušati da formira Alenka Bratušek iz najjače opozicione stranke - Pozitivne Slovenije (PS), čime bi se izbegla opasnost prevremenih izbora već za koji mesec.

Građanska lista i Demokratska stranka penzionera spremne su načelno da uđu u novu koalicionu vladu koju bi vodila Bratušekova, ako je parlament na sednici, predviđenoj za sredu, izabere za mandatara.

Za izbor Bratušekove treba najmanje 46 od 90 poslaničkih glasova, a u slučaju da dobije potrebnu većinu, ona bi parlamentu morala da predloži sastav nove vlade.

Osim Pozitivne Slovenije, u toj bi vladi bili još Socijalne demokrate, Demokratska stranka penzionera i Građanska lista, no o tome bi nakon, eventualnog, izbora Bratušekove tek usledili pregovori i usklađivanja programa prelazne vlade.

Za to vreme bi Janšina vlada nastavila da obavlja tekuće dužnosti, a premijer bi ostao zadužen i za pregovore o Ljubljanskoj banci s Hrvatskom.

Nakon izlaska SLS-a iz vlade u njoj su sada dve stranke koje u parlamentu imaju samo 30 zastupnika, Janšina Slovenačka demokratska stranka i stranka demohrišćanskog usmerenja Nova Slovenija.

Uz to, Janšina vlada sada, nakon ostavke ukupno šest ministara, na samoj je granici kvoruma da može da donosi odluke.

Dobije li Bratušekova u sredu većinu glasova podrške za sastav prelazne vlade, najkasnije u roku od 15 dana moraće parlamentu da predloži listu kandidata.

Ukoliko iz bilo kog razloga mandatar za sastav vlade ne bi uspeo da sastavi vladu, moraće da vrati mandat i tada bi se krenulo u potragu za novim mandatarom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: