Šta čeka proizvođače mleka

Mali proizvođači mleka još nisu sigurni kako će se afera sa aflatoksinom odraziti na otkup i prodaju sirovog mleka i mlečnih proizvoda.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.02.2013.

17:38

Default images

Na jednom porodičnom gazdinstvu u okolini Novog Sada za sada nije vanredno stanje, jer, kako kažu, velika pažnja se posvećuje ishrani stoke.

Dvadesetak krava i njihovo mleko hrane devetočlanu porodicu Ćeran iz Futoga. Mile Ćeran je bio jedan od poljoprivrednika na protestu ispred zgrade Vlade Vojvodine, ali ne da bi demonstrativno prosipao mleko, već da bi dokazao da, između ostalog, i njegova mezimica daje zdravo i ispravno mleko...

Afera sa aflatoksinom u mleku nije pokolebala njihove stalne mušterije - i ujutru i uveče prodaju sve količine mleka. Ukoliko neko i posumnja u kvalitet, rezultati analiza će ih, kako kaže Mara Ćeran - razuveriti.

Kada je hrana u pitanju, kod njih već godinama važi geslo "bolje sprečiti, nego lečiti". Svetozar Ćeran je na vreme primetio zaražen kukuruz, ali nije dozvolio da dospe na trpezu njegovih krava...

Loša hrana je vidljiva i golim okom - postoji jasna razlika između zdrave i zaražene. Kada je i primete ili osete u silaži, takvi komadi se bacaju i na taj način se sprečava pojava aflatoksina u ovom malom poljoprivrednom gazdinstvu.

Živka Ćeran kaže da garantuje za mleko koje daju njene krave.

Ćerani će na svojoj farmi nastaviti da rade sve kao i do sada - veliku pažnju će posvećivati kvalitetu hrane i, uz redovne analize, nadaju se da će "afera mleko" proći bez prosipanja i novčanih gubitaka...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: