Laboratorija za mleko - 2014.

Ministarstvo poljoproivrede najavilo je da će ceo sistem nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka biti uspostavljen u prvom tromesečju 2014.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.02.2013.

15:52

Default images

Afera s neispravnim mlekom ponovo je otvorila pitanje zašto Srbija još nema nacionalnu referentnu laboratoriju, iako je EU finansirala taj projekat, a kupljena oprema stoji godinama neraspakovana.

Iz Ministarstva poljoprivrede najavili su da će deo nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka početi prvi put da radi početkom aprila, dok će ceo sistem biti uspostavljen do prvog tromesečja 2014. godine.

Stručnjaci ukazuju na to da bi i da već imamo Nacionalnu referentnu laboratoriju, u vanrednim situacijama kao što je trenutna s mlekom, bilo neophodno slati uzorke na superkontrolu u EU.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević je jutros kazao da je u budžetu za ovu godinu izdvojeno 450 miliona dinara da bi se završila nacionalna referentna laboratorija, napominjući da još nedostaje sredstava, koja će, dodao je, biti obezbeđena iz stranih fondova.

"To će biti završeno do prvog tromesečja 2014, a do tada ćemo imati i dalje redovne kontrole sa povećanim brojem uzoraka, a ako bude potrebe, uzorke ćemo slati na veštačenje", rekao je Knežević.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Danilo Golubović rekao je ranije Tanjugu da će deo nacionalne referentne laboratorije za ispitivanje mleka početi prvi put da radi početkom aprila, ali to nije ni u kakvoj vezi sa bezbednošću mleka, s kojim je sada neki "neupućeni ili tendenciozni" dovode u vezu.

On je naveo da ta laboratorija treba da bude vezana za Upravu za agrarna plaćanja, kako bi omogućila da, kvalitetnom analizom mleka - masti i ćelija, proizvođači dobiju adekvatnu subvenciju.

Za analizu bezbednosti mleka u zemlji postoje druge akreditovane laboratorije, koje to uspešno rade, istakao je Golubović.

Prema njegovim rečima, pitanje je samo do kog nivoa idu analize akreditovanih laboratorija, odnosno "do koje decimale" mogu precizno da izmere količinu aflatoksina, pošto su sa sigurnošću potvrdile njegovo prisustvo.

Zbog toga je 46 pozitivnih uzoraka poslato na ekspertsku analizu, u vrhovnu laboratoriju EU, u Holandiji.

On je dodao da bi nacionalna laboratorija, u slučaju potrebe, mogla da se uključi i u analizu bezbednosti mleka, ali da to nije cilj njenog osnivanja.

"Povezivanje trenutne situacije (oko mleka) sa tom laboratorijom je čisto politikanstvo, jer upravo oni koji to sada pominju treba da odgovore na pitanje zašto laboratorija nije proradila, dok su oni prethodnih godina bili na vlasti, a EU je u taj projekat od 2003. godine, do danas, uložila 15 miliona evra", kazao je Golubović.

On je istakao da je upravo sadašnje Ministarstvo spaslo laboratoriju da uopšte opstane, jer je predstavnik Evropske komisije Vensan Dežer bio jako ljut što je oprema koju je EU finansirala godinama stajala neraspakovana i zalagao se za to da ubuduće prestane finansiranje.

"Mi smo Dežeru predočili novu šemu rada laboratorije, čija centrala je locirana na Batajničkom putu, i ubedili ga da nastavi sa finansiranjem. Tako očekujemo da će, prvi put posle 10 godina, jedan deo referentne laboratorije za mleko početi sa radom na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i baviće se selekcionisanjem", kazao je Golubović.

Predsednica grupacije laboratorija Privredne komore Srbije Snježana Pupavac rekla je Tanjugu da je zadatak nacionalne referentne laboratorije da umreži potencijale i rezultate postojećih laboratorija.

Cilj je da, u saradnji sa Stručnim savetom za hranu, koji treba da bude formiran, kontrolišemo i držimo bezbednost hrane u Srbiji na visokom nivou, dodala je Snježana Pupavac.

Prema njenim rečima, Udruženje laboratorija PKS se zalaže za formiranje nacionalne referentne laboratorije koja bi umrežila sve laboratorije na teritoriji Srbije.

Snježana Pupavac tvrdi da su i sve postojeće laboratorije u Srbiji kompetentne i akreditovane za analize, ali da je u vanrednim uslovima, kao što je aktuelna situacija s prisustvom aflatoksina u mleku, dobrodošla provera u referentnoj laboratoriji EU.

"Naše laboratorije svojom akreditacijom i redovnom proverom akreditacionog tela jednom godišnje potvrđuju svoju kompetentnost da rade u skladu sa propisanim standardima. Što se tiče slanja mleka na superanalizu u Holandiju, uvek je dobrodošla provera u referentnoj laboratoriji EU", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: