Građani zbunjeni podacima o mleku

Uprkos tvrdnjama da su mleko i stočna hrana ispravni, građani su i dalje zbunjeni, a pijačni prodavci beleže neznatan pad prodaje.

Izvor: B92

Nedelja, 24.02.2013.

16:32

Default images

Ipak, svi su saglasni u tome da ne znaju kome da veruju.

Vanredne analize stočne hrane, koju je sproveo Naučni institut za veterinarstvo Srbije, pokazale su da je prisustvo aflatoksina u svim uzorcima u dozvoljenim granicama.

"Mislim da je ovo skandalozno šta se dešava sa mlekom. Potpuno je neprimereno da jedemo ono što ne znamo kakvog je kvaliteta. To je stalno tako, nije samo reč o mleku. Svaki dan ne znaš da li da jedeš meso, da li je mleko ispravno, da li je riba u redu i tako stalno neke nove priče", kaže Olivera, koja je sa petogodišnjim sinom Andrijom, izašla jutros na pijacu.

Smenjivanje informacija o tome da je u mleku povišena koncentracija toksičnog aflatoksina, odnosno da nije, mnoge je zabrinula, ali ipak malo ko se odrekao pređašnjih navika.

"Mušterije dolaze bez obzira na sve to. Ne slušaju televizor, kažu da im je dosta svega i da nemaju u njih poverenje. Jedni kažu dobro je, a drugi da nije", kaže jedna prodavačica.

Na pitanje da li ima aflatoksina u mleku, odgovara: "Gospođo, sigurno nema. Ne bi narod toliko dolazio. Ja tri puta nedeljno dolazim na pijacu, evo vidite koliko je tu flaša. To je 70 litara mleka. Narod traži, jer da ne traži, mi ne bi ni doneli".

Ipak, ima i onih koji nisu sigurni da li je mleko ispravno ili ne.

"Gde god se šuška, tu nečeg ima. Ovi se vade da je to politizovano, a ovi obrnuto. Videćemo...", kaže jedan od kupaca.

Jedno je sigurno - ako i postoji povišena koncentracija aflatoksina, ne potiče iz stočne hrane, bar ne one koja se upotrebljava u PKB-u i proizvodi u Fabrici stočne hrane Jabuka.

"Rezultati su pokazali da su naša ispitivanja, koja smo radili u laboratoriji po akreditovanoj metodi od strane ATS-a, odnosno priznatoj metodi za aflatoksin, da se koncentarcije mikrotoksina kreću u dozvoljenim granicama. Znači, krvne smeše koje su korišćene su apsolutno sa dozvoljenom koncentracijom aflatokisina", kaže Dobrila Jakić Dimić iz Instituta za veterinu.

Da je vanredna kontrola stočne hrane na farmama potvrdila da u njoj nije prisutna nedozvoljena količina aflatoksina rekao je i minsitar poljoprivrede Goran Knežević. On je još jednom ponovio da je mleko u prodavnicama ispravno, a da će rezultati vanredne analize mleka iz Holandije stići do sledećeg četvrtka ili petka kada će biti i objavljeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: