Hrvatska: Blokada puta zbog mleka

Hrvatski poljoprivrednici protestovalii zbog odluka mlekara da privremeno obustave otkup mleka sa 180 farmi u istočnoj Slavoniji zbog višeg nivoa aflatoksina.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.02.2013.

14:45

Default images

Mlekare Dukat iz Zagreba i Megle iz Osijeka naredile su privremeno obustavljanje otkupa zbog rezultata testova mleka u njihovim internim laboratorijama koji nisu dodatno potvrđeni, zbog čega su seljaci u Brodsko-posavskoj županiji danas pre podne su traktorima blokirali drum kod Velike Kopanice, izvestila je Hrvatska televizija.

Proizvođačima je ponuđeno da kupe mikofiksatore kojima bi suzbili gljivice u stočnoj hrani koje proizvode aflatoksine, a čije je cena 1.600 kuna (212 evra) za džak od 25 kilograma, nakon čega bi se u narednih pet dana provela nova provera.

U međuvremenu, seljaci s pomenutih farmi pomuzeno mleko izlivaju na njive ili u septičke jame, gubeći svaki dan i do nekoliko stotina evra koliko bi dobili za otkupljeno mleko.

Ministarstvo poljoprivrede sinoć je osudilo postupak mlekara, jer o svojoj odluci nisu informisali ministarstvo, a nisu ni dostavili rezultate analiza tog mleka, koje su proveli u svojim laboratorijama kako bi ih proverila veterinarska inspekcija.

Ministar Tihomir Jakovina sinoć je zatražio je se u zajedničkoj akciji poljoprivredne agencije koja radi stalne kontrole, veterinarskih inspektora, savetodavne služba i poljoprivrednih inspektora, napravi sve da proizvođači ponovo imaju zdravstveno ispravno i odlično mleko koje inače proizvode.

Naglasio je da nije problem koji se ne može rešiti i nije problem samo u Hrvatskoj, jer sličnih problema imaju i susedi u regionu i neki u Evropskoj uniji.

"Ovo se može brzo rešiti promenom stočne hrane i korištenjem mikofiksatora u postojećoj hrani", rekao je.

Antun Laslo, šef Zajednice udruženja seljaka Slavonije i Baranje, izjavio je juče za HTV da je Dukat, odnosno kompanija Laktalis u čijem je sastavu Dukat, interesuje samo tržište i nije voljan za hrvatsku proizvodnju.

Rekavši da bi ministarstvo i vlada Ministarstvu trebali reagovati i stati na stranu proizvođača mleka. "Farme se ne smeju zatvarati, treba nam kontrola, preventiva i lečenje, a velike korporacije treba sprečiti da se tako osiono ponašaju", rekao je Laslo.

Brojni seljaci, ali i udružanja koja ih okupljaju smatraju da su tu mutna posla jer aflatoksin nije nađen u mlačnik prerađevinama koje se rade od mleka proizvedenog u Hrvatskoj, nego u trajnom mleku koje se proizvodi iz uvoznog mleka u prahu.

Vindija ne otkupljuje mleko samo sa pet farmi

Varaždinska Vindija je objavila da je, prema nalogu veterinarske inspekcije, prestala s otkupom mleka samo sa pet rizičnih farmi.

U celokupnoj proizvodnji hrane u Poslovnoj grupaciji Vindija dosledno se primjenjuje načelo kontrole "od polja do stola", što znači da mlekara ima vlastite fabrike stočne hrane kojima snabdeva svoje pogone i kooperante, a u kojima se kvalitet stočne hrane neprestano kontroliše, ističe se u saopštenju mlekare koje prenosi portal Biznis.hr.

U dve povučene serije bila su utvrđena tek minimalna odstupanja od dozvoljenog nivoa prisustva aflatoksina u mleku, tako da je mlekara, preventivno, od 13. februara, ponudila svim kooperantima svoju kontrolisanu stočnu hranu s mikofiksatorima koji sprečavaju izlučivanje aflatoksina u mleko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: