Zagreb: Mlekari zbunjeni i ogorčeni

Odluka Dukata i Meglea da s oko 250 farmi u Hrvatskoj privremeno obustave otkup mleka paralizovala je mlekare u Slavoniji i Baranji,koji su zbunjeni i ogorčeni.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

12:38

Default images

Mlekari tvrde da "pravih odgovora nema nigde", sumnjaju da su im nadležni "na prevaru uzeli uzorke" i pitaju se "da li je to mleko uopšte njihovo", prenosi zagrebački "Jutarnji list".

"Kažu da svu hranu korišćenu treba analizirati na prisutnost aflatoksina, a onu u kojoj ga ima vše od dopuštenog isključiti iz prehrane. Ko to treba da analizira i gde? Niko od nas ništa ne zna. Samo su došli i svima podelili te papire na kojima piše da u mleku ima više aflatoksina od dopuštenog...", svedoči mlekar iz Cerića kraj Vinkovaca koji Dukatu dnevno isporučuje oko 100 litara mleka.

Ogorčeni mlekari kažu da ne znaju šta da čine, skreću pažnju javnosti da im "niko ništa ne govori" i da im je "cela priča jako sumnjiva".

"Ne znamo šta nam je činiti... Aflatoksin je nađen u trajnom mleku, a koliko je meni poznato, krave ne daju ni trajno, ni mleko u prahu, već sveže", nadovezao se na priču izvesni Ivan čija je porodica pre četiri godine u farmu uložila 1,7 milion kuna.

Danas imaju 40 krava, a trenutno ih je u mužnji 15. Čudno im je i to što je svima koji su dobili obustavu izmerena količina od 0,09 mikrograma.

Dukat se, kažu proizvođači, ponaša kako hoće, dolaze i uzimaju uzorke po svojoj volji, obustavljaju otkup i poručuju da ne znaju gde to vodi, "ali da nije dobro".

Privremena odluka je doneta na osnovu rezultata analiza Dukatovog paralelnog sistema kontrole sirovog mleka na aflatoksin i dodatnih analiza nezavisne laboratorije, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle da isporuče zdravstveno ispravno mleko, saopšteno je juče iz Dukata, uz poruku da će otkup će biti nastavljen čim se analizom uzorka utvrdi da je mleko zdravstveno ispravno.

Iz kompanije kažu da su, od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mleku, iz prodaje povukli sporne artikle, kao i da su nabavili analitičku opremu za svakodnevnu paralelnu kontrolu otkupljenog sirovog mleka.

Nakon što je mlekarska industrija objavila da obustavlja otkup mleka s farmi na kojima su utvrđene nedozvoljen nivo aflatoksina u mleku, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pozvao je mlekarsku industriju da i dalje zajedno rade na rešavanju tog problema kako bi proizvođači počeli proizvoditi kvalitetno i zdravstveno ispravno mleko.

Na pitanje jesu li Dukat, Vindija i Megle neopravdano obustavili otkup od nekih svojih kooperanata, Jakovina je rekao kako ne bi želeo da spekuliše, ali da bi voleo da su ljudi iz mlekarske industrije na vreme obavetili Ministarstvo o svojoj nameri i dostavili rezultate kontrola da bi sistem to mogao potvrditi dodatnom i brzom analizom.

"Tražimo od njih da nam dostave rezultate i da se u zajedničkoj akciji napravi sve kako bi proizvođači imali kvalitetno i zdravstveno ispravno mleko", poručio je Jakovina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: