“Otkup mleka da bude obavezan”

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić pozivao je danas Vladu Srbije da uredbom obaveže prerađivače mleka da nastave sa otkupom mleka od seljaka.

Izvor: Tanjug

Subota, 23.02.2013.

17:15

Default images

Vlada ne sme da dozvoli da štetu u problemu za koji je, po Ješićevim rečima, "sama kriva", jedino snose proizvođaci mleka.

Danas je održan prvi sastanak Radne grupe za praćenje stanja prisustva aflatoksina u životnim namirnicama i hrani za životinje na teritoriji Vojvodine i dogovoreno je da se otpočne besplatna kontrola stočne hrane na farmama u pokrajini, piše u saopštenju Ješića dostavljenom medijima.

Naučni institut za prehrambene tehnologije FINS iz Novog Sada vrši besplatno uzorkovanje hrane za životinje i kukuruza na aflatoksine, ohratoksin i fumunizin, a radna grupa će nakon analiza doneti preporuke za način poboljsanja kvaliteta hrane za životinje na farmama.

"Pozdravljamo odluku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije koje je konačno, pa makar i sa šest meseci zakašnjenja, priznalo problem i počelo da ga rešava tamo gde je problem i nastao, a to je u kukuruzu", navedeno je u saopštenju Ješića u kome se dodaje da Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo daje podršku i aktivno učestvuje u rešavanju tog problema na teritoriji Vojvodine.

"Podsećamo, da je Ministarstvo poljoprivrede više radilo svoj posao, a manje štitilo tajkune i monopoliste u preradi mleka i manje se bavilo politikom ovaj problem bi bio puno ranije rešen", piše u saopštenju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević poručio je danas da će u narednih nedelju dana u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i da neće biti sumnje da u njemu ima aflatoksina.

Proizvođači mleka su, s druge strane, pozvali građane da slobodno piju mleko, jer nije otrovno, i istovremeno optužili političare za neodgovorno ponašanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: