Šabić:Zašto analize u inostranstvu?

Problem u aferi sa mlekom je što bi informacije o količini aflatoksina trebalo da budu uvek i redovno dostupne, kaže poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

Izvor: B92

Subota, 23.02.2013.

11:33

Default images

Šabić je gostujući na B92 naveo da treba objasniti zašto Srbija mora iz inostranstva da traži analize, zašto u njoj nema procedura kontrole proizvoda i šta je sa referentnom laboratorijom.

"Otvara se pitanje zašto mi zapravo moramo iz inostranstva da tražimo informacije koje su pouzdane? Zašto mi nemamo neke prodedure i mehanizme koje bi zapravo morali da imamo? Zašto ne bismo imali praksu da se bar jednom nedeljno na sajtu nadležnih organa pojavljuju referentni podaci o analizama koje vrše naši nadležni organi", upitao je Šabić.

Poverenik je naveo i da je pitanje zašto Srbija nema referentnu laboratoriju veoma ozbiljno i godinama otvoreno.

"Građanima ove zemlje neko duguje odgovor na pitanje šta se to dogodilo sa sredstvima, novcem i to ozbiljnim novcem koji je EU stavila na raspolaganje ovoj zemlji da bismo imali laboratoriju?", rekao je Šabić.

Informacije o količini štetnog aflatoksina u mleku građani su, naglasio je Šabić, morali dobiti mnogo ranije, a to jemče i Ustav Srbije i zakoni.

"To se nije dogodilo i to je nešto što upućuje na razmišljanja koja su odavno otvorena i koja se ne tiču samo ovog slučaja. Bojim se, opet ćemo se suočavati sa sličnim stvarima", ocenio je Šabić i dodao da to još jednom pokazuje problem u izgradnji institucija i procedura.

Poverenik je istakao i da je konfuzija koja se podigla oko aflatoksina u mleku "krajnje zabrinjavajuća" za građane i nije ni u kom slucaju potrebna niti dopustiva, kao i da je potrebno objasniti zašto se količine aflatoksina u mleku razlikuju od zemlje do zemlje.

"Građani rade ono što mogu, plaše se, reaguju, strahuju, očekuju konačne rezultate. Nadam se da ćemo u dogledno vreme konačno dobiti neke pouzdane informacije o svim tim pitanjima koja su otvorena", naglasio je Šabić.

Šabić je ocenio i da se država godinama pretvara u prostor za stranačku utakmicu, što ne sme da bude slučaj, jer ona mora da radi pre svega u interesu gađana.

"Jeste legitimna stranačka utakmica, ali ne mogu se sad sve institucije i sve situacije koristiti za to", naglasio je Šabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

62 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: