Dijalog ključ, nije sve do Nemačke

Nemačka ne postavlja Srbiji nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, izjavio je danas nemački ambasador Hajnc Vilhelm.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2013.

11:59

Default images

Vilhelm je naglasio da "ne zavisi sve od Nemačke" i podsetio da dobijanje datuma "zavisi od ishoda dijaloga" Beograda i Prištine i izrazio nadu da će razgovori u Briselu, pod pokroviteljstvom šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton, "uroditi plodom" do 16. aprila - kada će Evropska komisija predstaviti izveštaj Savetu EU.

Nemački ambasador je istakao da je zvanični Berlin zadovoljan što je prvi potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić tokom "ključnih nedelja" za evrointegraciju Srbije posetio Nemačku, a naročito zato što se obratio članovima Bundestaga.

"Nemački parlament treba da da zeleno svetlo nemačkoj vladi za odobravanje datuma Srbiji za početak pregovora. Pred Srbijom su ključne nedelje", istakao je Vilhelm.

Da dobijanje datuma pregovora o pristupanju Srbije EU zavisi od ishoda dijaloga u Briselu, rekao je i nemački šef diplomatije Vestervele posle razgovora sa Vučićem.

Inače, kako piše "Politika", Vestervele je Vučiću rekao i da Nemačka insistira na njegovom većem učešću u rešavanju kosovskog pitanja.

Prvi potpredsednik Vlade je, sumirajući u rezultate posete Berlinu, ocenio da Srbija uživa "nikad veći" kredibilitet u Nemačkoj, da ima dobre izglede za dobijanje datuma, ali i da postoje "još neke stvari koje će Nemačka insistirati da se urade, a neke od njih nisu lake".

Nešto ranije, u izjavi za B92, nazvao je naredni mesec i put Srbije ka datumu - svojevrsnim "hodom po žici".

Vilhelm je u izjavi novinarima - prilikom susreta sa studentima, učesnicima programa "Dobro došli u Nemačku 2012" - podsetio da će sredinom marta Srbiju posetiti nemačka parlamentarna delegacija, a mesec dana kasnije i zajednička delegacija parlamentaraca Francuske i Nemačke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

15 h

Podeli: