Vlada: Aferom prave prostor za GMO?

Mleko je ispravno, netačnim informacijama se pokušava stvoriti uslov za uvoz GMO. Ješić: Problem s mlekom rešiv za 15 dana. Knežević: Neko će sigurno odgovarati

Izvor: B92

Petak, 22.02.2013.

13:54

Default images

Na današnjoj sednici Vlade Srbije ocenjeno je da su mleko i mlečni proizvodi ispravni.

Nadležne inspekcije i službe povukle iz prodaje mleko za koje postoji bilo kakva sumnja u pogledu kvaliteta i uzorci su poslati na ekspertizu u kredibilne međunarodne laboratorije.

Detaljno se obavljaju vanredne analize sirovog mleka i mlečnih proizvoda, kao i stočne hrane, a uvedene su i pojačane kontrole uvoznog mleka, piše u saopštenju Vlade Srbije. Nadležne službe će obaviti istrage zbog sumnji da se netačnim informacijama o navodnom neispravnom mleku uništava srpska agroindustrija i tržište i pokušavaju stvoriti uslovi da se u Srbiju uvozi stočna hrana od genetski modifikovanih organizama, zaključeno je na sednici Vlade.

Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin potvrdila je da svi trgovci u Srbiji poštuju mere koje je naložilo Ministarstvo poljoprivrede i da da je sa rafova sklonjeno mleko za koje se sumnja bi moglo biti toksično.

"Mleko za koje je utvrđeno da ima sadržaj aflatoksina iznad dozvoljenog pronađeno je u dvadesetak radnji većih trgovinskih lanaca u Beogradu i u nekim manjim prodavnicama. Trgovci koji nisu povukli te proizvode zapravo nisu bili dobro informisani", kazala je ona i dodala da trgovci koji nisu uklonili sporno mleko, to nisu učinili "ne zato što nisu hteli da povuku, nego zato što su u postupku povlačenja koje kreće od proizvođača".

Na pitanje da li to znači da u prodavnicama nema više mleka za koje se sumnja da je toksično, Čelebićanin je kazala da pretpostavlja da nema i da "ne bi trebalo". "Ako pronađete negde, javite inspekciji da dođe", poručila je ona.

Ješić: Problem s mlekom rešiv

Foto: Tanjug
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da je problem s mlekom rešiv i da se može ispraviti za petnaestak dana.

Ješić je na konferenciji za novinare, kojoj su prisustvovale i direktorka Instituta za prehrambrene tehnologije Jovanka Lević i profesorka s Departmana za stočarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Anka Vranješ, kazao da je vlada Vojvodine formirala stručni tim da se bavi rešavanjem ovog problema i da je naložila besplatnu analizu stočne hrane.

"Dobio sam rezultate druge analize, ali ih neću objaviti, jer metoda koja je inače apsolutno precizna nije akreditovana, pa ću te rezultate objaviti kad stignu rezultati 'slepih uzoraka' poslatih na analizu akreditovanim metodama", rekao je Ješić, dodajući da je tačno da su rezultati druge analize bitno lošiji od onih dobijenih u prvoj analizi.

Profesorka Anka Vranješ je kazala da je i logično da ti rezultati budu lošiji jer je stoka duže hranjena kontaminiranom hranom.

Ješić se zahvalio Republičkom ministarstvu što je, kako je rekao, priznalo da je mleko kontaminirano i što je naložilo povlačenje iz prodaje.

On je kazao da pitanje zbog čega to ranije nije urađeno ne treba njemu postavljati, naglasivši da je skrivanje podataka krivično delo.

Po Ješićevim rečima, Stručni tim vlade Vojvodine sastavljen od stručnjaka iz oblasti poljoprivrede i stočarstva napravio je program po kome će uzorke mleka na proveru analize slati u laboratoriju ili u Baden-Vitenbergu ili u Beču.

"Onog trenutka kada dobijemo rezultate objavićemo ih javnosti i javnost će u svakom trenutku biti upoznata sa stanjem ispravnosti mleka", kazao je Ješić, dodajući da će javnost biti obaveštena i o tome kada mleko bude potpuno ispravno.
Foto: Tanjug
On je ponovio da je najbitnije da je ustanovljeno da je problem rešiv i da bi sada sve snage trebalo usmeriti na njegovo rešavanje.

Ješić je zahtevao da se poljoprivrednim proizvođačima iz robnih rezervi ustupi kukuruz, ali da se proveri da li je taj kukuruz ispravan i da se proizvođačima isplaćuje proizvedeno mleko i ukoliko ono ne bude završilo na tezgama jer, kako je rekao, za ovu situaciju ne treba finansijske troškove da imaju seljaci, već oni koji su mogli da spreče problem.

Direktorka Instituta za prehrambene tehnologije Jovanka Lević je rekla da je ministarstvo trebalo u septembru da reaguje na podatke da je kukuruz zaražen i da je tada reagovano na pravi način, do ovih problema sa mlekom sada ne bi došlo.

Na konkretno pitanje da li je mleko ispravno ili nije Ješić je odgovorio da ministar Knežević kaže da je ispravno, a da sa druge strane mleko povlači iz prodavnica pa bi trebalo na osnovu toga zaključiti da li je ispravno ili nije.

Profesorka Vranješ sa Departmana za stočarstvo je kazala da joj nije jasno zbog čega se svi čude šta se dešava sa mlekom, a svi su znali da je stočna hrana zaražena i da će morati to da se odrazi na kvalitet mleka.

"Postoji velika verovatnoća da i mlečni proizvodi u sebi imaju povećan procenat aflatoksina, pogotovo sir, jer on sam po sebi predstavlja koncentrat mleka", kazala je Vranješova, dodajući da postoji mogućnost da se u jogurtu zbog fermentacije nalazi manji procenat aflatoksina.

Knežević optužio uvoznički, monopolistički i politički lobi

Foto: Tanjug
Ministar poljoprivrede Goran Kneževć optužio je, kako je rekao, uvoznički, monopolistički i politički lobi, za trenutnu krizu na tržištu mleka i poručio da će za to neko sigurno odgovarati, makar to bio i on lično.

Knežević je poručio da će se, nakon što stignu rezultati analize o prisustvu aflatoksina u mleku iz Holandije, pokazati ko je kriv i snosiće posledice.

"Neko će sigurno odgovarati, taman bio i ja", rekao je Knežević novinarima prilikom vanredne kontrole stočne hrane na farmi Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB).

"Ja odgovorno tvrdim da je čitava ova kampanja koja se vodi upravo protiv srpskog poljoprivrednika i stočara, proistekla iz nekoliko izvora", dodao je ministar.

Prema njegovim rečima, iza aktuelnih dešavanja stoji veliki uvoznički lobi koji želi da genetski modifikovana hrana dođe na naše tržište, kao i monopolisti koji žele da domaću stočnu hranu zamene onom koju oni proizvode i uvoze.

Knežević tvrdi da tu spada i politički lobi koji zastupa Demokratska stranka, koji "želi na svaki način da onemogući dobre rezultate koje je pokazalo aktuelno Ministarstvo poljoprivrede i vlada". On je istakao da neće da komentariše današnje tvrdnje pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Gorana Ješića i poručio da je Ministarstvo ozbiljna institucija koja je nadležna da radi ove poslove.

Knežević je, ipak, izneo opasku da "nam Ješić nije rekao ništa novo i pametno".

On je podvukao da je Vlada Srbije zvala pokrajinsku vladu na razgovore i dogovore i po pitanju suše i ugovora s kompanijom Al Dahra iz Emirata, zaključivši da je bilo najnormalnije da u slučaju problema s mlekom, "čak i da je tako kako kažu, da okrenu telefon, a ne da se takve informacije objavljuju na Tviteru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

287 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: