Vučić: Dačić je dovoljan za dijalog

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je da smatra da je za politički dijalog u Briselu "dovoljan" premijer Ivica Dačić.

Izvor: Tanjug

Petak, 22.02.2013.

15:50

Default images

On je dodao da će kao predsednik najveće političke stranke u Srbiji "po prirodi stvari" odlučivati o ključnim pitanjima.

Na pitanje da li je spreman da se neposredno uključi u taj dijalog i da li su to od njega tražili nemački zvaničnici, Vučić je odgovorio da će za svaku odluku koja bude doneta "bez ikakve sumnje - najodgovorniji, najkrivlji ili najzaslužniji" biti neko iz SNS.

"Neću da se skrivam iza lepih stvari, a da loše stvari budu prepuštene nekom drugom... Najveći deo odgovornosti u našoj zemlji, bez ikakve sumnje, a to znaju i nemački domaćini, stoji na našoj stranci, a lično ću ja snositi najveću odgovornost", podvukao je Vučić.

Direktno upitan da li će "pojačati" srpski tim na nastavku političkog dijaloga Beograda i Prištine, 4. marta u Briselu, on je kazao da nije neko ko misli da je slikanje i pojavljivanje najvažnije u životu i da smatra da je mnogo važnije kakav ćemo plan da napravimo i kakve ćemo odluke da donesemo.

Vučić je izrazio uverenje da je premijer Ivica Dačić "potpuno dovoljan", dodajući da ne želi da kaže da će on biti kriv za neku odluku.

"Proporcionalno i na bilo koji drugi način odgovornost je naša najveća, pojedinačno - moja apsolutno", zaključio je potpredsednik vlade.

Kako je objavila "Politika", ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele je na sastanku "u četiri oka" rekao Vučiću da Nemačka insistira na njegovom većem učešću u rešavanju kosovskog pitanja. I drugi nemački predstavnici preneli su Vučiću da očekuju njegovo veće angažovanje u rešavanju kosovskog pitanja, navela je "Politika", pozivajući se na izvore u Berlinu.

Vučić je, osim sa Vesterveleom, Berlinu razgovarao sa ključnim saradnikom kancelarke Angele Merkel, Kristofom Hojzgenom, s poslanicima vladajuće koalicije CSU/CDU u Bundestagu, zaduženim za spoljne poslove i EU i nemačkim ministrom odbrane Tomasom de Mezijerom.

Ranije danas, ambasador Nemačke Hanc Vilhelm je rekao da Nemačka ne postavlja Srbiji nove uslove za dobijanje datuma za početak pregovora sa EU, ali je istakao i da "ne zavisi sve od Nemačke".

Vilhelm je podsetio i da dobijanje datuma "zavisi od ishoda dijaloga Beograda i Prištine", što je u Berlinu posle razgovora sa Vučićem poručio i Vestervele.

Prvi potpredsednik Vlade, sumirajući u rezultate posete Berlinu, ocenio je i da Srbija uživa "nikad veći" kredibilitet u Nemačkoj, da ima dobre izglede za dobijanje datuma, ali i da postoje "još neke stvari koje će Nemačka insistirati da se urade, a neke od njih nisu lake".

Nešto ranije, u izjavi za B92, nazvao je naredni mesec i put Srbije ka datumu - svojevrsnim "hodom po žici".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: