Zdrav kukuruz rešava problem mleka

Ministarstvo poljoprivrede traži da kukuruz iz robnih rezervi bude upućen proizvođačima za koje se utvrdi da je njihova stočna hrana neispravna.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

17:24

Default images

Ministarstvo poljoprivrede je pripremilo mere za rešenje problema s kontaminiranim mlekom.

Traži od vlade da kukuruz iz robnih rezervi bude podeljen ugroženim proizvođačima, kao i sredstva za jedinjenja koja bi u zatrovanom kukuruzu smanjila nivo toksina. Tvrde da bi na taj način kriza mogla da bude rešena za nekoliko dana.

Problem neispravnog mleka je nastao iz zatrovanog kukuruza i tu leži i rešenje. Ministarstvo poljoprivrede traži od vlade da 160.000 tona kukuruza iz robnih rezervi bude upućeno proizvođačima za koje se utvrdi da je njihova stočna hrana neispravna, kaže državni sekretar u tom ministarstvu Dejan Krnjajić.

Iz budžetske rezerve biće izdvojen novac za nabavku jedinjenja koja bi u zatrovanom kukuruzu smanjila nivo aflatoksina.

Nenad Budimović iz Privredne komore Srbije veruje da bi brzom reakcijom države za nekoliko dana situacija bila rešena.

“To su pokazatelji koji su provereni. Prestanak davanja zaražene hrane, u ovom slučaju mikotoksinima, doprineće da se ona količina koja je već postojala u oragnizmu brzo metaboliše u jetri i jednostavno se izloži iz organizma, posle dva do tri dana naravno“, objašnjava on.

U Ministarstvu veruju da će vlada po ubrzanoj proceduri usvojiti predlog njihovih mera i obećavaju rešenje krize vrlo brzo.

“Sa ovim merama koje smo pripremili, ja odgovorno tvrdim, da ako država da kukuruz, ako se elinimiše kontaminirana hrana za životinje, u roku od sedam dana je gotova priča“, uveren je Krnjajić.

Ako se bude pravovremeno reagovalo, sve ovo što se dešavalo ne bi trebalo da ostavi dugoročne posledice na proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda, očekuje Budimirović.

“Mi sada gasimo požar, požar će biti ugašen i samo je konzumno mleko u pitanju, jer mi ne možemo da detektujemo aflatoksin u prerađenom mleku, jogurtu, kačkavalju, jer njihov tehnološki proces uništava veći deo tih aflatoksina, i dolazi do njihovog sinižavanja ispod granica koje su propisane pravilnikom“, objašnjava on.

Zbog cele situacije možda bi mogla da padne cena kukuruza, ali na tržištu mleka ne bi trebalo očekivati velike poremećaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: