KG i Niš: Bez mleka u vrtićima

U svim vrtićima Ustanove za decu "Nada Naumović" u Kragujevcu mleko je od danas izostavljeno iz obroka za decu, potvrđeno je za agenciji Beta.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

12:57

Default images

U kragujevačkim vrtićima se koristi mleko Niške mlekare, koja je na spisku proizvođača čije mleko, po analizama Ministarstva poljoprivrede, ima povećan sadržaj kancerogenog aflatoksina.

“Mi smo juče promišljali o ovom što se događa, pošto nismo imali nikakve sugestije danas smo se odlučili da kažemo dobavljaču da saopštimo da će naša nabavka biti stopirana dok analize ne kažu nešto drugo“, objašnjava Slavica Otović, direktorka Predškolske ustanove "Nada Naumović".

“Mi smo, govoriću o nedeljama, imali oko 1.000 litara mleka nabavku, 500 litara jogurta, oko 170 krem sira, mlevenog sira, i ostalih mlečnih proizvoda. Naš režim ishrane će se revidirati“, objašnjava ona.

Ona je dodala da je od snabdevača mleka, Niške mlekare, zatražen izveštaj o sadržaju aflatoksina u mleku.

Ustanova za decu "Nada Naumović" ima 15 vrtića, u kojima boravi 3.400 mališana.

Za razliku od Kragujevačkih mališana, deca Predškolske ustanove "Pionir" u Jagodini, tvrdi direktorka te ustanove, piju zdravstveno ispravno mleko.

"Ni jedna životna namirnica, a mleko posebno, ne mogu i ne smeju ući u ovu ustanovu bez potvrde o ispravnosti", rekla je Tanjugu direktorka ustanove Vesna Ostojić.

Mleko uzimamo od "Imleka", dugotrajno, sterilizovano, fabrički pakovano i sa ovom kućom postoji dugogodišnja dobra saradnja, zadovoljni smo, dodala je Ostojić.

Ona je napomenula da manju količinu mleka uzimaju i od firme "Megle" Kragujevac, a "mleko u prahu uopšte ne uzimaju".

Predškolska ustanova "Pčelica" u Nišu povukla je mleko sa menija, pa se mališanima serviraju sokovi, čajevi i proverene vrste jogurta, navode niške Narodne novine.

Juče je u vrtićima novosadske Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" ukinuta upotreba mleka.

“Izabrali smo manje zlo, od dva zla, da povučemo mleko iz dalje upotrebe dok ne dobijemo podatke od nadležnih da je mleko bezbedno. Do tada ćemo kao zamenu koristiti čaj“, kaže Marko Grgurević, direktor "Radosnog Detinjstva" u Novom Sadu.

Mleko u beogradskim vrtićima je ispravno, tvrde u gradskoj vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: