Štetne materije i u mesu i jajima?

Postoji objektivan rizik da se aflatoksin, osim u mleku, pojavi i u mlečnim proizvodima, jajima i mesu, kaže sekretar Privredne komore Srbije Željko Brozović.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

11:49

Default images

Aflatoksin u mleku je bio samo okidač, jer ta štetna materija može da se pojavi u svim proizvodima životinja koje su hranjene kontaminiranom stočnom hranom, upozorio je stručnjak PKS.

Prema njegovim rečima, potrošači su zbunjeni i nemaju kvalitetne informacije o bezbednosti hrane u Srbiji.

Brozović je ukazao na to da je glavni problem kontaminirane stočne hrane neadekvatna kontrola silaže, jer je svega četiri odsto industrijski registrovanih proizvođača, dok je ostatak u sivoj zoni.

Postoje preparati koji se koriste u fazi prerade stočne hrane i na taj način se može neutralisati prisustvo aflatksina i da se njegovo pristsvo dovede na nivo propisan zakonom, objasnio je on.

"Ako kravi muzari prestanete da dajete zaraženu hranu, za nedelju dana ona može da izbaci toksine iz organizma i da daje zdravo mleko", tvrdi Brozović.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede objavila je juče spisak uzoraka 39 vrsta mleka šest proizvođača u Srbiji za koje se sumnja da sadrže aflatoksin u nedozvoljenim količinama.

Reč je o kompanijama: Mlekara Subotica (11 proizvoda), Megle iz Kragujevca (10), Niškoj mlekari (osam), Mlekari Šabac (osam), Mlekari Somboled iz Sombora (jedan) i Imlek iz Beograda (jedan proizvod).

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić najavio je da od danas inspekcijske službe kreću na teren da bi kontrolisale da li su s tržišta povučeni sporni uzorci mleka u kojima je zabeležena veća vrednost kancerogenog aflatoksina od dozvoljene.

Učestvujući u programu RTS-a, Krnjajić je potvrdio da je izvesna količina domaćeg kukuruza u stočnoj hrani kontaminirana aflatoksinom, ali da je to daleko manje od medijskih spekulacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: