Vučić: Do datuma hod po žici

Postoje dobre šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU, izjavio Aleksandar Vučić nakon razgovora sa savetnikom Angele Merkel.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

16:28

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić precizirao je, međutim, da će tome prethoditi težak posao.

Vučić se u Berlinu sastao sa savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu i bezbednosnu politiku Kristofom Hojzgenom.

Smatra se da je Hojzgen čovek koji mnoge konce drži u rukama i da je, verovatno, prva i prava adresa za razgovore o najvažnijim pitanjima Srbije - Kosovu i EU.

Aleksandar Vučić je, nakon sastanka, za B92 izjavio da razgovori u Berlinu nisu bili laki, ali da nemački zvaničnici ne mogu, a da ne primete napredak koji je Srbija napravila.

Vučić je napomenuo da postoje još neke stvari koje vlada mora da uradi ne narušavajući nacionalne interese, a da ipak dobije datum za početak pregovora o priključivanju Srbije EU.

Potpredsednik Vlade je podsetio da je skeptik i da ne daje optimistične izjave, ali da postoji dobra šansa da Srbija dobije datum ako uspe da izgura „hod po žici“ u narednih mesec i po.

Budući da stav Nemačke zavisi od dijaloga Beograda i Prištine, Vučić je ponovio da u tom smislu Beograd neće odstupiti od Zajednice srpskih opština i da se ta stvar ne dovodi u pitanje.

Sud u severnom delu Kosovske Mitrovice je, prema Vučićevim rečima, teško pitanje o kojem mora da se postigne širi konsenzus i to je, kako kaže, preneo svojim sagovornicima u Berlinu.

Vučić je rekao i da je dobijanje datuma bitno za građene Srbije, i iz ekonomskih i iz političkih razloga. To bi, prema njegovim rečima, omogućilo uvoz ključnih mašina i transfer tehnologija za fabrike u Srbiji, ali i veću finansijsku i ekonomsku pomoć.

Vučić očekuje dalje unapređenje saradnje s Nemačkom i diskretno je najvio mogućnost dolaska jedne od najvećih nemačkih kompanija u Srbiju, koja je malim delom već prisutna u našoj zemlji. Nije rekao o kojoj je kompaniji reč i napomenuo je da i to u određenoj meri zavisi od dobijanja datuma početka pregovora sa EU.

Na pitanje da li je moguće da ako ne budemo dobili datum za početak pregovora to dovede do vanrednih izbora u Srbiji, Vučić je odgovorio da: "Mi ovde nismo ni kukali, ni plakali, niti molili" za pomoć zarad unutrašnje političke koristi, kao što su to neki ranije činili. Ukoliko Srbija ne dobije datum, to će prema Vučićevim rečima, biti jasno saopšteno građanima, koji će odlučiti ko je odgovoran za to.

Vučić će se tokom popodneva sastati s potpredsednicima vlada Crne Gore i Hrvatske - Igorom Lukšićem i Nevenom Mimicom.

U delegaciji koja je u Berlinu je i potpredsednica Vlade Srbije Suzana Grubješić, koja je ocenila da je naša zemlja u ovom trenutku najbliža dobijanju datuma za otpočinjanje pregovora sa EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

208 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: