"Pritiskaju me da idemo na izbore"

Prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić izjavio je u Berlinu da je Srbija svojim radom zaslužila da dobije datum za početak pregovora sa EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2013.

01:06

Default images

On je u razgovoru s novinarima redakcija Bild, Velt, Bild am zontag i Velt am zontag, u okviru posete najvećoj nemačkoj novinskoj kući Aksel Špringer ferlag, sumirao utiske posete Berlinu, poruke koje su predstavnici nemačke vlade poslali Srbiji i razgovarao o podršci procesu pridruživanja EU, kao i mogućnosti prevremenih izbora.

"To je za mene najteže pitanje. Postoje izvesni pritisci unutar stranke da idemo na izbore, ali je odgovornost za državu veća", rekao je Vučić.

Na pitanje novinara da li je Srbija tražila datum, odgovorio je: "Hoćemo da Nemačka vidi Srbiju kao pouzdanog partnera. Ako dobijemo datum, biće to sjajna vest za Srbiju, ali nikoga nećemo terati da nam da nešto što nismo zaslužili. Ali, mislim da je Srbija svojim radom zaslužila datum".

Nakon razgovora s novinarima, Vučić je započeo sastanak sa Kristofom Hojzgenom, savetnikom kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost, saopštila je vladina Kacelarija za saradnju s medijima.

On je jutros, zajedno s potpredsednicom Vlade za evropske integracije Suzanom Grubješić, savetnikom predsednika Srbije Markom Đurićem i predsednicom skupštinskog Odbora za evropske integracije Milicom Delević, razgovarao u Bundestagu s poslanicima vladajuće koalicije CSU/CDU.

Grubješićeva, Delevićeva i Đurić učestvovali su i na konferenciji "Balkan i budućnost Evrope: uloga Srbije", koju organizuju Fondacija Robert Boš, Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost.

Vučić će, kako je najavljeno, tokom dana u Berlinu razgovarati i sa zamenikom hrvatskog premijera Nevenom Mimicom, kao i sa šefom crnogorske diplomatije Igorom Lukšićem.

Prvog dana posete Nemačkoj Vučić se sastao s ministrom odbrane Nemačke Tomasom de Mezijerom i šefom nemačke diplomatije Gidom Vesterveleom, a svojim govorom otvorio je konferenciju Fondacije Boš.

Vučić je juče izjavio da je uveren da Nemačka poštuje ono što je Srbija do sada uradila na putu ka EU i da od Srbije nije traženo da prizna Kosovo. Vestervele je, uz potvrdu podrške Berlina Srbiji na tom putu, istakao je da neće biti novih prepreka, ali ni odustajanja od poznatih zahteva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

175 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: