Aflatoksin iz sumnjive stočne hrane

Aflatoksin se nalazi u stočnoj hrani iz “sive“ i “crne“ zone proizvodnje, tvrdi Dragoslav Milisavljević iz Privredne komore Srbije.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

15:17

Default images

Milisavljević, koji je predsednik Grupacije PKS za proizvodnju stočne hrane, odbacio je mogućnost da se ova opasna materija nalazi u stočnoj hrani sertifikovanih proizvođača.

Milisavljević je naveo da najveći proizvođači mleka proizvode stočnu hranu sami i bez kontrole, ili se ona vrši jednom u šest meseci.

On je dodao i da je problem aflatoskina u kukuruzu specifičan za ovu godinu, ali bi mogao biti i gori da je bilo vlage.

Mi smo i jesenas upozoravali da može doći do prisutva toksina u mleku i mesu, ali nije samo problem u kukuruzu, već je mnogo veći u silaži i kabastoj stočnoj hrani, u kojoj mogu da se nađu i mikotoksini, predočio je Milisavljević.

Prema njegovim rečima, potrebna je strogo kontrolisana proizvodnja kabaste i koncentrovane stočne hrane kod farmera, a to pre svega treba da rade mlekare s kojima sarađuju.

"Nama je stopiran izvoz kukuruza zbog aflatoksina, međutim postoje metode da se razblaživanjem i ubacivanjem nekih sredstava tome malo stane na put i mi to radimo", dodao je Milisavljević.

Postoje neka hemijska sredstva, koja ne mogu da unište aflatoksin, ali mogu da utiču na plesni, tako da spreče njihovu dalju produkciju, ali za proizvodnju stočne hrane zaista su nam potrebne ozbiljne laboratorije unutar fabrika, što naši farmeri nemaju, zaključio je Milisavljević.

I načelnica veterninarske inspekcije Sanja Čelabićanin istakla je ranije da osnovni problem sa aflatoksinom nije u mleku, već u hrani za životinje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: