"Sledeće nedelje rezultati analize"

Sledeće nedelje će stići rezultat analize mleka poslatog u Holandiju. U Beogradu ima svih vrsta mleka i zaposleni u prodavnicama kažu da je prodaja uobičajena.

Izvor: Beta

Sreda, 20.02.2013.

08:59

Default images

Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić kaže da će država rezultate iz Holandije dobiti sredinom iduće nedelje. "Mi imamo pet akreditovanih laboratorija. Međutim, sve laboratorije primenjuju takozvanu skrinig metodu ispitivanja na osnovu koje potvrda ne može da se izvrši u našoj zemlji i zato šaljemo uzorke u EU", rekao je on za RTS.

Na pitanje šta će država uraditi ukoliko rezultati pokažu da postoji veće prisustvo aflatoksina, on je istakao da će država "ukloniti potencijalnu opasnost po zdravlje potrošača" i dodao da su do sada preventivno povučene sve serije sumnjivog mleka.

On je istakao da je Ministarstvo poljoprivrede, u okviru godišnjeg monitoringa, radilo analize 103 uzorka mleka u decembru i analize 40 uzoraka u januaru. To za Krnjajića znači da je "aflatoksin ušao u ishranu u februaru".

Na juče održanom sastanku s predstavnicima proizvođača mleka naloženo je obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje.
"Nakon tri dana od prestanka dopremanja kontaminirane hrane, uklanja se aflatoksin u mleku životinja", istakao je Krnjajić.

On je rekao da je radna grupa Ministarstva naložila i sastavljanje Pravilnika, ali i u Uputstva za proizvođače kako da spreče unošenje aflatoksina u ishranu.

Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" saopštio je da niske koncentracije aflatoksina izmerene u mleku i procenjeno vreme za koje neko tome može biti izložen, ne mogu predstavljati značajan uzrok poremećaja zdravlja stanovništva.

"Uticaj aflatoksina na ljude, kao i na životinje, zavisi od doze i dužine trajanja izloženosti", ukazuje se u saopštenju i dodaje da "iako postoje primeri za akutna epidemijska trovanja visokim dozama aflatoksina, hronična izloženost je daleko značajnija".

Institut u saopštenju navodi da izvori aflatoksina u ishrani mogu biti žita: pšenica, proizvodi od pšenice, ovas, kukuruz, ali i jezgrasto voće: kikiriki, susam, zatim proizvodi od voća, kakaovac i začini.

"Samo prisustvo aflatoksina ne menja ukus i miris hrane", dodaje se.

Institut za javno zdravlje je naveo da postojanje propisa koji regulišu maksimalno dozvoljene količine aflatoksina u namirnicama, kao i praćenje prisustva aflatoksina redovnim kontrolama zdravstvene ispravnosti, predstavljaju najbolje mere za zaštitu stanovništva.
Foto: Ilsutracija, www.sxc.hu
U prodavnicama u Beogradu ima svih vrsta mleka i prema rečima zaposlenih u tim objektima prodaja je uobičajena, jedino je vrlo malo opala prodaja mleka "dukat".

Agenciji Beta u trgovinskom lancu Delez u Srbiji rečeno je da još nisu dobili nikakvo zvanično obaveštenje o tome da li mleko nekih proizvođača treba povući iz prodaje i da oni za sada uredno u svojim objektima prodaju sve vrste mleka.

U prodavnici Merkator, Beti je rečeno da dobijaju mleka svih proizvođača, ali da su danas samo od distributera mleka "dukat" mlekare Somboled dobili obaveštenje da povuku sveže mleko proizvedeno 21. i 24. februara, ali da ne znaju zbog čega.

Mlekara Somboled, koja proizvodi mleko "dukat" u Srbiji, najavila je juče da će povući iz prodaje proizvode za koje postoji sumnja da imaju povećanu koncentraciju aflatoksina.

U vrtićima novosadske Predškolske ustanove "Radosno detinjstvo" ukinuta je upotreba mleka i mlečnih proizvoda, dok se laboratorijski ne utvrdi da li su oni zdravstveno ispravni i da ne sadrže povećanu koncentraciju aflatoksina. Gradski sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu Beograda saopštio je, s druge strane, da je mleko u obdaništima u glavnom gradu bezbedno i da za sada povlačenja neće biti.
Foto: Fonet
Ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je juče da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu i da su određene količine mleka povučene iz preventivnih razloga dok ne stignu analize iz EU.

Knežević je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da zdravlje građana nije ugroženo, a da povučene količine mleka nisu neispravne.

S druge strane, pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić objavio je, takođe juče, prve rezultate analize mleka na tržištu u Vojvodini i naveo da od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina.

Generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović, međutim, ističe da je potrebno verovati ministru Kneževiću kada kaže da je mleko u Srbiji bezbedno za upotrebu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: