Niko nije tražio priznanje Kosova

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da niko od sagovornika iz nemačke administracije nije tražio priznanje nezavisnosti Kosova.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2013.

21:39

Default images

On je poručio i da će Srbija, bez obzira na odluku o datumu, biti članica EU, jer je to nepobitan proces koji niko ne može zaustaviti.

Vučić je na konferenciji "Balkan i budućnost Evrope - Uloga Srbije", koju su organizovali Fondacija Robert Boš, Evropski fond za Balkan i Beogradski fond za političku izuzetnost, rekao da današnji razgovori u Berlnu nisu bili nimalo laki.

Uveren je, međutim, da će Srbija moći da ispuni najveći deo onoga što se od nje traži, kao što je uveren da su nemački sagovornici primetili veliki napredak koji je Srbija napravila.

"Narednih mesec ili mesec i po biće ključni za Srbiju. Dijalog Beograda i Prištine će se nastaviti 4. marta i uveren sam da će se rešavati i neke ključne stvari kojih nema u izveštaju Evropske komisije. Važno je da što obećamo i ispunimo", poručio je on podsećajući da je prošli put kad je bio u BerlInu obećao da će pred lice pravde biti izvedeni napadači na nemačke vojnike, što je učinjeno. Danas, kako je konstatovao, zbog toga, sagovornici imaju veće poverenje da ćemo uraditi to što obećamo.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije ocenio je da su najveći zadaci naše zemlje u narednom periodu regionalna saradnja, rešavanje problema Kosova i Metohije, reforme, promena svesti kod nas samih, dodajući da će, ma koju odluku o datumu budu donele zemlje članice EU, Srbija biti članica Unije, jer je to nepobitan proces koji niko u Srbiji ali ni u Evropi ne može zaustaviti.

"Ako budemo dovoljno odlučni i uspemo u tome da menjamo sebe i zemlju, uveren sam da će Srbija biti uspešna i moderna zemlja i da ćemo postati siguran, čvrst i pouzdan partner zemljama u regionu i EU", kazao je Vučić.

On je podsetio da su neki bili neprijatno iznenađeni izbornim rezultatima u Srbiji, jer su očekivali da će to uticati na zo da Srbija nazaduje u evropskim integracijama, da će to biti povratak u prošlost i stara vremena, ali su oni koji danas učestvuju u vladi dokazali da imaju dovoljno hrabrosti da se ponašaju drugačije i pronađu najbolji put za Srbiju.

Srbija i Hrvatska kičma odnosa na Balkanu

Vučić je ukazao na to da je, međutim, bilo i stvari gde je moglo više da se uradi, navodeći kao primer odnose sa Hrvatskom.

"Odnosi Srbije i Hrvatske su kičma odnosa na Balkanu", ocenio je on dodajući da Srbija i Hrvatska moraju svoje probleme jedni drugima da iznesu na pošten, odgovoran način, ne prikrivajući ništa od sopstvene javnosti, ali ni jedni od drugih.

Vučić je naglasio da Srbiju i Hrvatsku ne mora da primorava EU da razgovaraju, jer imaju dovoljno ozbiljnosti da to učine.

"Razume se da se oko prošlosti nećemo saglasiti, da postoje stvari koje one karakterišu na jedan način a mi na drugačiji, ali važnije je da ne gledamo drugačije na budućnost, jer se neće promeniti činjenica da živimo i ne prestajemo da živimo jedni pored drugih", istakao je Vučić na skupu kojem je prisustvovao zamenik premijera Hrvatske Neven Mimica.

PrvI potpredsednik vlade je izrazio nadu da će u narednom periodu taj problem biti uspešno rešen, ukazujući da se u tim odnosima mora biti iskren, da se ne daju frazeološke izjave, već da je bitan dijalog i da treba sve probleme staviti na sto - od nestalih lica, imovine, pa sve do granica.

Konstatovano je da je u regionalnoj saradnji Srbija uspela da izgradi bolje odnose sa Crnom Gorom u poslednjih šest meseci, te da nema nikakvih spornih pitanja ni sa Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom, i da Srbja postaje mesto na Balkanu iz koga se više ne izvozi nikakva nestabilnost, već postaje faktor stabilnosti i poverenja u regionu.

Više konkretnih rezultata na Kosovu

U dijalogu o Kosovu, konstatovao je Vučić, postignut je vidan napredak, koji je u međuvremenu unapređen s tehničkog na najviši mogući politički nivo, i ocenio da je do sada dao rezultate u više sfera, više stvari je implementirano, a ne samo ono što je dogovorila prošla vlada.

"Po dolasku na vlast malo ko je očekivao da ćemo više konkretnih stvari uspeti da sprovedemo po pitanju Kosova i Metohije, nego što je urađeno u prethodne tri ili četiri godine. Trudili smo se da uradimo što brže, da bude što bezbolnije za naš narod, a istovremeno donese korist i našem narodu i svim ostalima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, koji žive na Kosovu", objasnio je on.

Vučić je naveo da se tri do četiri odsto stanovništva severa Kosova bavi kriminalnim delima, ali da su gotovo svi protiv sprovođenja sporazuma o integrisanim prelazima, jer je to za njih psihološko i političko pitanje, pošto ne mogu da prihvate granicu između Leposavića i Raške. Vlada je, međutim, kako je rekao, znala da se to neće svideti svima i razmišljala je o celini interesa i široj slici celokupnog Balkana.

Istovremeno, on je ukazao da se čeka da Priština donese zakonski i podzakonski akt kako bi ovaj sporazum bio u potpunosti primenjen.

On je priznao da šta god da se radi po pitanju Kosova nije popularno u našoj zemlji, ali je potrebno preduzeti korake i mere, jer oni kreiraju bolji život i primetio da je Srbija ta koja čini najviše ustupaka i pravi kompromise.

Evropa najbolja za našu zemlju

S tim u vezi je ukazao da u Srbiji opada podrška javnog mnjenja evropskim integracijama, jer građani vide da im se gotovo svakodnevno nešto uslovljava, a s druge strane ne vide ekonomsku dobrobit, niti vide šta je EU uradila za nas, ali je dodao da uprkos tome vlada nije krila da su evropske integracije njen politički cilj.

"Mi to ne radimo zato što nam je neko stavio glavu na panj, i nemamo alternativu, već zato što smatramo da je to najbolje za našu zemlju, ne samo u ekonomskom i socijalnom smislu, već mislimo da suštinski pripadamo Evropi, da je to nezaustavljiv proces, bez obzira na ljutnju i jed koji ponekad postoje kod dela našeg naroda zbog onoga kroz šta svakodnevno prolazimo", poručio je Vučić i izrazio uverenje da su građani Srbije realistični i da će spoznati korist mera vlade.

Potpredsednik vlade naveo je da je vlada učinila dosta i na reformskom planu, te da je je krenula i u odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije, ukazujući da su institucije Srbije snažnije nego ikada i da nije zaštićen niko ko krši zakon.

Vučić se ranije danas sastao sa šefom nemačke diplomatije Gvidom Vesterveleom, koji je poručio da dobijanje datuma pregovora o pristupanju Srbije EU zavisi od ishoda dijaloga Beograda i Prištine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

170 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: