Završeni pregovori, nastavak sutra

U Briselu je za danas završen sastanak visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija. Nastavak sutra.

Izvor: B92

Utorak, 19.02.2013.

12:03

Default images

Današnja runda završena je posle tri sata. Nijedna strana nije se oglašavala posle susreta, a novinarima u Briselu rečeno je da su otvorene teške teme i da su se Dačić i Tači povukli radi daljih konsultacija sa svojim timovima, ali da i tokom večeri ostaju u vezi.

Glavne teme današnjeg sastanka bile su institucije na severu Kosova i oficiri za vezu.

Pre radnog ručka visoka predstavnica EU Ketrin Ešton odvojeno se sastala i sa Dačićem i sa Tačijem.

Srpski premijer je pred razgovore poručio da je predlog Srbije jasan, osnivanje zajednice srpskih opština, koja treba da ima jasne nadležnosti u obrazovanju, prosveti, pravosuđu, i da će Srbi sami birati vlast. "Sigurno neće biti povlačenja srpskih institucija sa Kosova dok se ne postigne konačan dogovor. Tražićemo čvrste garancije za svaki dogovor. Naš narod na Kosovu sigurno neće biti ostavljen na cedilu'', rekao je Dačić za "Novosti" ocenjujući ovu rundu dijaloga o Kosovu kao najtežu do sada.

Novinarka B92 iz Brisela javlja da postoji mogućnost da ovo ne bude poslednji sastanak Dačića i Tačija pre aprila, ako ne bude uspeha u dijalogu. Portparolka Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, rekla je novinarima nakon početka razgovora u kabinetu Ketrin Ešton da je zbog izveštaja Evropske komisije, koji se očekuje u aprilu, sada neophodno ostvariti napredak.

"Zbog toga smo ovaj put odvojili više vremena", objasnila je Kocijančičeva.

Ona je rekla da je sever Kosova među ključnim temama današnjeg dijaloga, ali nije želela da se upušta u detalje dnevnog reda sastanka koji je u toku.

Kako je agenciji Tanjug rečeno iz briselskih diplomatskih izvora, premijer Dačić će se tokom jednosatne pauze predveče sresti sa Filipom Rikerom, američkim diplomatom zaduženim za Balkan.

Nakon toga će se razgovori sa Eštonovom i Tačijem nastaviti, najverovatnije do kasno u noć.

S obzirom na to da Eštonova sutra ujutru ima obaveze, trilateralni razgovori u sredu će početi tek po podne, saznaje Tanjug.

Tači razgovarao sa Rikerom, Barozom i Van Rompejom

Hašim Tači se sinoć susreo sa Filipom Rikerom, a jutros su ga primili predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik EU Herman van Rompej.

Posle razgovora sa Tačijem, Barozo se pridružio brojnim evropskim zvaničnicima izjavivši da je "ova nedelja ključna za dijalog Beograda i
Prištine".

Ovo je ključna godina, ali i ključna nedelja u ovoj godini”, rekao je Barozo i izrazio očekivanje da će ova runda proteći u istom konstruktivnom duhu kao prethodne i da će dovesti do napretka u normalizaciji odnosa Srbije i Kosova.

On je, međutim, zatražio od Tačija da se intenzivnije angažuje na sprovođenju reformi i borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da primeni preporuke Komisije u vezi sa viznom liberalizacijom.

Barozo je ocenio da Kosovo napreduje na evropskom putu “korak po korak”, uprkos činjenici da ga pet članica EU nisu priznale i da postoji realna šansa da u junu počne pregovore o potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Odgovarajući na pitanje o modalitetu za sever Kosova, što je glavna tema pete runde dijaloga, Hašim Tači je rekao da se rešenje mora
tražiti u okvirima ustava Kosova. On je dodao i da je sever poseban u odnosu na druge delove Kosova.


To pitanje ne može rešiti bez normalizacije odnosa sa Srbijom”, rekao je on. Tači je uoči dijaloga rekao da je svestan toga da je normalizacija odnosa sa Srbijom “nešto što duguje budućim generacijama” i istakao da je Kosovo sa svim drugim susedima u dobrim odnosima.

Predsednik vlade Srbije Ivica Dačić rekao je, uoči dolaska u Brisel, da Srbija neće pristati na ukidanje institucija na severu Kosova sve dok se ne bude našao način za formiranje zajednice autonomnih srpskih opština, kako je predviđeno Rezolucijom o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

106 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: