BiH: Aflatoksin stigao i iz Srbije

U BiH otkrivena nova količina mleka kontaminiranog aflatoksinom, i to u pošiljkama iz Slovenije, Mađarske, Nemačke, ali i Srbije.

Izvor: Tanjug

Utorak, 19.02.2013.

11:21

Default images

Aflatoksin su otkrili već granični veterinarski inspektori.

"Vršeći kontrole uvoza, granični veterinarski inspektori su uzeli uzorke mleka koje su dostavili u odgovarajuće laboratorije. Na osnovu analize je utvrđeno prisustvo povećanog sadržaja aflatoksina", kazao je direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

On je istakao da su sve pošiljke mleka kod kojih je utvrđen aflatoksin uskladištene kod uvoznika i pod kontrolom su veterinarske inspekcije. "Ovolike količine pronađenog zaraženog mleka govore o tome da se mleko ranije nije kontrolisalo na prisustvo aflatoksina. Odlučili smo da sada kontrolišemo i stalno nalazimo pozitivne uzorke na aflatoksin", rekao je Kalaba, a preneo je banjalučki "Glas Srpske".

On je rekao da je Uprava za veterinarstvo Hrvatske obavestila Kancelariju za veterinarstvo BiH da je jedan uzorak iz "Mlijekoprodukta" iz Kozarske Dubice bio pozitivan na aflatoksin.

"Oni su taj uzorak poslali na analizu u Beč, posle čega će se videti da li su bili u pravu ili ne. I pre smo naložili našim mlekarama da izvrše kontrolu mleka, što su i uradili, i do sada je mleko u BiH bilo dobro", rekao je Kalaba, preneli su banjalučki mediji.

Uprava za inspekcijske poslove Zapadnohercegovačkog kantona saopštila je juče da je kod još dve serije mleka utvrđena povišena koncentracija štetnog aflatoksina.

"Reč je o proizvodima 'Vindija' - trajno mlijeko 0,9 odsto mm, od litar s rokom trajanja do 17.6.2013. godine I 'Ljubljanska mlekara' - trajno mleko - alpsko omega 3 1,6 odsto mm, od litar s rokom trajanja do 30.3.2013”, navodi se u saopštenju. U Inspektoratu RS kažu da nisu kontrolisali mleko "Ljubljanske mlekare".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: