"Slede najskuplji radovi u Hramu"

Tomislav Nikolić kaže da na izgradnji Hrama Svetog Save ostaje još radova, ali da bi deo njih trebalo da bude urađen do proslave Milanskog edikta 6. oktobra.

Izvor: Beta

Utorak, 19.02.2013.

14:40

Default images

On je novinarima, posle obilaska Hrama Svetog Save na Vračaru, rekao da su preostali naskuplji radovi na izradi podova, zidova, na oslikavanju, kao i uređenju kripti.

"Na Hramu je mnogo poslova urađeno, mnogo poslova je ostalo da se uradi, ali mesto na kome se nalazimo obavezuju nas da ga završimo. Ovo je mesto na kome su pokušali da nam unište prošlost i budućnost", rekao je Nikolić, koji će prisustvovati skupštini Društva za podizanje Hrama Svetog Save.

Nikolić je kazao da su pozvani svi ljudi za koje misli da mogu da odvoje novac kako bi pomogli izgradnju Hrama.

"Odredićemo danas rokove, jer mislimo, da uz pomoć naših ljudi, iz zemlje i inostranstva, i pomoći koja bi trebalo i ove godine da nam stigne sa strane, da ćemo mnogo uraditi i da ćemo onima koji dođu posle nas ostaviti da se hvale, ali i da još ponešto dovrše", rekao je Nikolić.

Predsednik je naveo da su u Srbiji prolazili vekovi i smenjivali se osvajači, ali da je Hram Svetog Save večit.

"Oni koji su od tri dinara odvajali jedan i oni koji su imali više, svi su podjednako dragi i zaslužni za njegovu izgradnju", kazao je Nikolić.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej kazao je da Hram gradi srpski narod, a da Crkva samo vodi poslove.

"Kao što se zna, Hram gradi naš narod, Srpska crkva samo vodi i rukovodi poslovima, a gradnja je delo srpskog naroda. Kako naroda ovde u otadžbini, tako i onog koji se našao silom prilike van zemlje. Njihova pomoć nije mala", rekao je Irinej.

On je rekao da su na Hramu ostali da se završe radovi koji su "manje-više stručne prirode", ali koji zahtevaju velika sredstva.

"Hvala svima koji uviđaju značaj Hrama i daju svoj doprinos za njegovu izgradnju. Ovaj objekat nije mali, takvi objekti u svetu se i grade i po sto godina, a mi nećemo toliko čekati", kazao je patrijarh.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

65 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: