Ko govori istinu o mleku?

Goran Ješić saopštio rezultate analize mleka. On je juče na Tviteru objavio da od 35 uzoraka 29 ima povećanu vrednost aflatoksina. Kalanovićeva: Bez panike.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 19.02.2013.

09:04

Default images

Ješić je na svom sajtu objavio i tabelu, kako navodi, međurezultata ispitivanja mleka.

On je juče naveo da je u 29 od 35 uzoraka mleka nivo aflatoksina u mleku veći od propisanog, koji iznosi 0,05 mikrograma po kilogramu. Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna organizacija potrošača ranije su odvojeno saopštili da je nivo aflatoksina u dozvoljenim granicama.

Gostujući u Vestima TV B92 Sanja Čelebićanin iz Uprave za veterinu rekla je da nadležni organi, na osnovu monitoringa, nisu pronašli koncentracije zbog kojih bi se stvarala panika, ali je dodala da Ministarstvo poljoprivrede treba da pojača nacionalni monitoring. Međutim, prema njenim rečima, monitoring ne predstavlja reprezentativnu analizu. "Na osnovu dobijenih podataka prošle nedelje smo odradili kompletnu kontrolu svih oblika mleka i taj postupak je još u toku", objasnila je Sanja Čelebićanin, dodajući da su za prave podatke potrebni analiza i superanaliza.

S druge strane, ministarka za lokalnu samoupravu Verica Kalanović nešto ranije je rekla u Kažiprstu B92 da će se resorni ministar već danas ponovo sastati s proizvođačima mleka u Srbiji, s kojima će razgovarati upravo o češćoj kontroli na farmama.

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, koja je juče objavila svoje rezultate analize mleka, kaže pak da se različiti rezultati pojavljuju zbog toga što su ispitavanja rađena u različitim laboratorijama, koje imaju neusklađene kriterijume.

"Ti rezultati bi mogli da budu sasvim drugačiji ako bi se to isto mleko predalo na ispitivanje referentnoj laboratoriji u Beču, gde mogu da ustanove odstupanja i do 30 odsto", rekao je Papović agenciji Beta.

Ješić: Mleko nije političko pitanje

Goran Ješić je na konferenciji za novinare naveo da su podaci koje je objavio dobijeni od uzoraka uzetih iz maloprodaje na teritoriji Novog Sada, nakon analize u jednoj akreditovanoj laboratoriji iz Bečeja.

"Poslali smo uzorke u tri laboratorije, u sredu i petak se očekuju rezultati iz druge dve. Mi smo tražili od države juče da reaguje, ali niko ceo dan nije odgovarao. Kao otac dvoje dece morao sam sinoć da reagujem, jer sam prvo čovek, a onda državni službenik", rekao je Ješić. On je, na pitanje da li su poruke preko Tvitera primeren način da se govori o ovako ozbljnim stvarima, dodao da se izvinjava što je tako uzbunio javnost, ali je ponovio da je "morao da reaguje".

"Ako mene pitate, ja mleko ne kupujem i ne pijem. Ovde nema govora o tome da je u pitanju političko pitanje, obavestio sam Đilasa, ali i Dačića i sve ostale", rekao je Ješić.

Pokrajinski sekretar je dodao da je uzrok za ovakvo stanje zaraženost prošlogodišnjeg roda kukuruza i da do ovoga ne bi ni došlo da se na vreme reagovalo i da taj slučaj nije bio zataškavan.

"Još tada je moglo da se sanira, u decembru na rafovima nije bilo zaraženog mleka, ali sada se stoka hrani tim kukuruzom, koji je bio zaražen. Određenim procesima sve to može da se sanira i sada, ali mora država da reaguje. Ako budemo gurali glavu u pesak, ovo će nam se dešavati do narednog roda kukuruza“, rekao je Ješić.

On nije želeo da govori da li u "slučaju mleko" ima zataškavanja, a na pitanje zašto se rezultati koje je on objavio razlikuju od onoga što su objavili Ministarstvo i NOPS, odgovorio je da je "to pitanje za njih".

Podsetimo, Ješić je ranje naveo da je testirano mleko proizvođača Megle iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, Somboleda iz Sombora, Imleka iz Beograda, Niške mlekare, Subotičke mlekare, Sirele iz Maglića, Mlečne industrije Stapar i Šabačke mlekare. Kod većine uzoraka uočen je povišen nivo aflatoksina u mleku, proizlazi iz rezultata koje je Ješić objavio na svom sajtu.

On je na Tviteru naveo i da su mu pretili zbog toga što je odlučio da objavi podatke, ali da su pretnje prestale, jer je, kako je istakao, "javnost čudo".

"A svima što mi prete s lažnim brojem telefona i putem Tvitera: razumem biznis od milijardu evra, ali i volim svoju decu! Samo se potpišite!", napisao je Ješić.

Ješić je još napisao i da se "za ovo zna od 1. septembra".


Inače, maksimalno dozvoljena koncentracija aflatoksina M1 u sirovom mleku, termički obrađenom mleku i mleku za proizvodnju mlečnih proizvoda je 0,050 mikrograma po kilogramu u skladu sa tačkom 2.1.13. Pravilnika o dopunama pravilnika o maksimalno dozvoljenim količinama ostataka sredstava za zaštitu bilja u hrani i hrani za životinje i o hrani i hrani za životinje za koju se utvrđuju maksimalno dozvoljene količine ostataka sredstava za ishranu bilja (Sl.glasnik RS 28/2011). Te vrednosti su u skladu s propisima Evropske unije.

"Rezultati su rezultati, a standardi su standardi"

Ministarka za lokalnu samoupravu Verica Kalanović ocenjuje da Tviter nije mesto na kom bi trebalo da se govori o tako ozbiljnim stvarima kao što je prisustvo aflatoksina u mleku.

Ona je, gostujući u Kažiprstu B92, rekla da se jutros čula sa ministrom poljoprivrede Goranom Kneževićem, koji joj je preneo da vlada celu stvar sa mlekom drži pod kontrolom kao i da je veoma opasno da se među ljudima diže panika. Ministarstvo i vlada su u stalnoj komunikaciji sa laboratorijama nadležnim za relevantna istraživanja, s kojima je dogovoreno da se češće vrše analize ne samo mleka već i stoke i stočne hrane, dodala je Kalanovićeva.

Prema njenim rečima, Knežević će se danas sastati s proizvođačima mleka, predstavnicima laboratorija za ispitivanje kvaliteta i inspekcije, kako bi se tačno utvrdilo kakva je situacija sa mlekom u zemlji.

Na pitanje kome više veruje, pokrajinskom sekretaru za poljoprivredu Goranu Ješiću ili republičkom ministru, ona kaže da ministar ne bi smeo da daje informacije koje su netačne. Rekao mi je da su naši načini ispitivanja napredniji nego oni koji postoje u Americi. Tviter nije zvaničan način obraćanja građanima, to je mesto za poruke prijateljima. Zato ipak verujem ministru koji se zvanično obraća, rekla je ministarka.

S druge strane, ako su tačne informacije koje je ponudio Ješić, odnosno ukoliko te analize imaju relevantan pečat, relevantne laboratorije, onda ćemo morati da povučemo veliku količinu mleka s tržišta, dodala je Kalanovićeva.

Na pitanje šta Vlada čeka i zašto ne preduzima konkretne mere, ona ističe da su dosadašnji rezultati ispitivanja mleka na prisustvo aflatoksina, i oni državni i oni koje je saopštila Nacionalna asocijacija potrošača, pokazali da je prisustvo aflatoksina u granicama dozvoljenog.

"Rezultati su rezultati, a standardi su standardi. Ako je stvar čista, mleka će biti na tržištu, ako nisu ono će se povući", zaključila je Kalanovićeva i napomenula da treba da se vidi ko ima koje rezultate, ponavljajući da sve to nije za Tviter nego za zajednički sastanak na kom bi trebalo da se vidi da li da se još jednom sve ispita kako nam se građani ne bi tresli kad daju mleko detetu.

Čelebićaninova: Ministarstvo da pojača kontrolu

Govoreći o rezultatima analize mleka koje je objavio Ješić, Sanja Čelebićanin iz Uprave za veterinu je rekla za B92 da ne želi da izrazi sumnju u rezultat bilo čije analize.

"Ministarstvo ima sistem koji funkcioniše. Monitoring štetnih supstanci se u našoj zemlji radi od sedamdesetih godina i nismo imali problema. Mi smo uzimali uzorke u sklopu službene kontrole. Do sada smo samo vršili monitoring, ali to ne predstavlja reprezentativni uzorak", navela je ona.

Rezultati analize, prema njenim rečima, predstavljaju sumnju da li nečega ima ili nema. Na osnovu dobijenih podataka prošle nedelje smo odradili kompletnu kontrolu svih oblika mleka i taj postupak je još u toku.

"Morate doći do farme leka i uzeti uzorke za analizu. Analize urađene u laboratoriji pokazuju da se pojedini rezultati nalaze na limitu detekcije. Sve što je blizu ili preko granice mi šaljemo na dalju analizu", ističe ona.

Upitana koliko je realno da samo u mleku u Srbiji nema aflatoksina, rekla je da nadležni organi, na osnovu monitoringa, nisu pronašli koncentracije koje bi stvarale paniku i istakla da Ministarstvo poljoprivrede treba da pojača nacionalni monitoring.

"Ovaj sistem, kad je bezbednost hrane u pitanju, kaže da se moraju spustiti mere na najmanji nivo. Mi pričamo ovde o 0,05 mikrograma po kilogramu. Ta količina može da se kroz organizam metaboliše do pet posto", objašnjava ona.

Čelebićaninova je navela i da sve mlekare u Srbiji imaju kontrolni veterinarski broj, da se prati ishrana životinja i kontroliše sirovo mleko.

"Pojačaćemo broj uzoraka za kontrolu mleka", naglasila je ona.

Prema njenim rečima, ispravnost robe koja se prodaje u našim prodavnicama kontroliše se pri podnošenju zahteva za uvoz.

"Proverava se da li su deklaracije u skladu sa našim pravilnikom. Naš cilj je da zaštitimo zdravlje građana, odnosno potrošača. Kontrole se rade intenzivno. Na granici se radi identifikacija pošiljke, a potom i analize rizika", navela je ona i ujedno najavila izmenu Pravilnika o deklarisanju koja će, kako je rekla, sada biti znatno oštrija.

"Ubuduće se morati da se stave sve informacije na deklaraciji", istakla je Čelebićaninova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

239 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: