Nezavisna analiza: Mleko na granici

Analiza Nacionalne organizacije potrošača Srbije pokazala da je prisustvo aflatoksina u mleku koje se prodaje u Srbiji na gornjoj dozvoljenoj granici.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 18.02.2013.

14:19

Default images

"Ispitano je 17 uzoraka mleka domaćih i inostranih proizvođača. Rezultati su pokazali da je mleko bezbedno za ishranu, ali da je potrebna češća provera kvaliteta te namirnice", rekao je predsednik NOPS-a Goran Papović.

On je pojasnio da je gornja dozvoljena granica aflatoksina u mleku 0,05 miligrama po litru, što je usklađeno s propisima u Evropskoj uniji.

"Nema razloga za strahovanja građana u Srbiji da su blaži naši propisi o bezbednosti namirnica", istakao je Papović i naveo da su neki mediji pogrešno naveli da je u Srbiji dozvoljeno prisustvo aflatoksina u mleku od 0,5 miligrama po litru.

NOPS je o svojim nalazima ispitivanja kvaliteta mleka obavestila Ministarstvo poljoprivrede Srbije i dogovoreno je da za mesec dana budu urađena nova, odvojena ispitivanja. Inspekcija će, po rečima Papovića, češće kontrolisati i kvalitet hrane za životinje.

"Na taj način ćemo smiriti građane i uveriti ih da nadležni brinu o tome kakva se hrana prodaje u Srbiji", rekao je Papović.

Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je prošle nedelje, nakon kontrole 300 uzoraka meleka, da je ta namirnica na tržištu Srbije bezbedna. Ispitivanje je urađeno nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske, zbog prisustva veće koncentracije aflatoksina, naredilo povlačenje iz prodaje četiri vrste trajnog mleka koje proizvode zagrebački "Dukat" i varaždinska "Vindija".

Takođe, Bosna i Hercegovina i Crna Gora su zabranile uvoz mleka koje proizvode "Dukat" i "Vindija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: