"Srbi, nezavisnost Kosova i vaša"

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je danas Srbima sa Kosova da je nezavisnost Kosova i njihova nezavisnost i pozvala ih je da pruže ruku saradnje.

Izvor: Beta

Nedelja, 17.02.2013.

18:58

Default images

"Nezavisnost Kosova je vaša nezavisnost. Budućnost se gradi zajedno sa svim drugim građanima Kosova. Ovo je i vaša domovina na koju ćete biti ponosni. Dajte da pružimo ruku saradnje, da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsednica Jahjaga na srpskom jeziku tokom svečane sednice Skupštine Kosova povodom proslave pet godina nezavisnosti.

Sednici su pored najviših zvaničnika Kosova prisustvovali i predsednik Albanije Bujar Nišani, predsednica albanskog parlamenta Jozefina Topali, predstavnici političkih partija Albanaca iz Albanije, sa juga Srbije i iz Makedonije.

"Tokom ovih pet godina državnosti, Republika Kosovo je uspostavila demokratske i funkcionalne institucije, sveobuhvatne institucije, sa stalnim angažovanjem za blagostanje građana zemlje i za njihovu budućnost. Konsolidacija države je srž našeg rada i Kosovo je već postalo nerazdvojni deo međunarodnih zbivanja", rekla je Jahjaga.

Prema njenim rečima, "procesi na Kosovu su nepovratni", realnost Kosova kao države je "poznata i nepobitna", a zakonitost njegove nezavisnosti je "zapečaćena odlukom Međunarodnog suda pravde i nastavljanjem priznanja njegove samostalnosti od gotovo polovine sveta".

Jahjaha je ocenila da je Kosovo dokazalo da je faktor mira i stabilnosti.

"Dokazali smo da smo promoter dobrosusedstva i promoteri demokratskih vrednosti. Država koja poštuje suverenost drugih i koja traži zasluženo mesto u evropskoj zajednici, među slobodnim i ravnopravnim narodima. Naš put u pravcu evropske porodice, svih nas malih država zapadnog Balkana će biti lakši i bezbedniji samo ako budemo pomagali jedni druge", rekla je Jahjaga.

U vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, Jahjaga je rekla da se predstavnici Kosova ne plaše dijaloga i da su u njega ušli dobrovoljno da bi se brzo okončalo jedno teško poglavlje teških odnosa sa Srbijom.

"Dijalog se ne vodi radi podele Kosova, niti radi stvaranja nečijih posebnih enklava, niti autonomije i posebnih statusa. Sva rešenja su unutar Ustava i zakona Kosova i po evropskim standardima. Uzajamno poštovanje, kao dve suverene i nezavisne države, približiće nas više EU i izbledeti suprotnosti između nas. Istoriju nije moguće uništiti, ali treba da izgradimo sadašnjost u miru radi budućnosti", rekla je predsednica Kosova.

Na svečanoj sednici su govorili i predsednik parlamenta Kosova Jakup Krasnići, predsednica albanskog parlamenta Jozefina Topali i premijer Kosova Hašim Tači.

Krasnići je rekao da je za pet godina nezavisnosti Kosova učinjeno dosta na jačanju državnosti Kosova ali da se moglo mnogo više uraditi, naročito u oblasti ekonomskog razvoja i unutrašnjih kretanja u zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: