Na Kosovu slavlje, Beograd osuđuje

Na Kosovu se proslavlja pet godina jednostranog proglašenja nezavisnosti. Iz Kancelarije za KiM kažu da na Kosovu nije uspostavljena država nego aparthejd.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

09:32

Default images

Svečanom paradom Kosovskih snaga bezbednosti (KSB) koju je pratilo nekoliko hiljada građana u Prištini, na Trgu majke Tereze je započela glavna proslava petogodišnjice od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ispred tribine na kojoj su se nalazili najviši kosovski i međunarodni zvaničnici, prodefilovale su jedinice počasne garde, elitne naoružane trupe za brzo reagovanje, kao i inžinjerijske i logističke jedinice Kosovskih bezbednosnih snaga. Najvažnije poruke kosovskih lidera su članstvo u EU i NATO. Predsedica Kosova Atifete Jahjaga je na svečanosti izjavila da je Kosovo pocelo novo poglavlje, poglavlje mira i da Kosovo gradi novu viziju.

Na obelisku Newborna koji se nalazi u centru Prištine, a koji je "najznačajniji simbol nezavisnosti Kosova", dan ranije su nacrtane zastave svih država koje su priznale Kosovo, a ostavljen je prazan prostor za 5 zemalja članica EU koje još uvek nisu priznale Kosovo.
Foto: Tanjug
"Mi gradimo viziju za nasu novu državu, viziju o (njenoj) evro-atlantskoj buducnosti. Mi radimo da Kosovo bude zemlja članica Evropske unije u permanentnom prijateljstvu sa Sjedinjenim američkim državama," kazala je ona.

"Republika Kosovo se pridržava politike dobrosusedstva. Poštujemo integritet i suverenitet svih drugih država," poručila je kosovska predsednica.

Govoreći na svečanosti, premijer Hašim Tači je kazao da je nezavisnost Kosova bila san mnogih ranijih generacija i da je ovaj san danas postao realnost koju je priznalo više od polovine zemalja članica UN.

"Naša vizija je da u skoroj buducnosti postanemo cllanica NATO. Republika Kosovo je na pravom putu u pravcu uključenja u EU," kazao je Tači.

„Danas dostojansteno slavimo najznačajniji događaj nove istorije Kosova, a to je dan nezavisnosti. Sloboda i nezavisnost Kosova bile su san naših očeva i svih ranijih generacija i san smo zajednički pretvorili u realnost. To je bio san za koji se žrtvovalo vekovima, a danas je to realnost. Danas, na dan nezavisnosti, izražavamo najveće poštovanje za borbu OVK i za sve pale borce", rekao je Tači.
Foto: Tanjug
Koncert najpoznatijih solista i muzičkih grupa Kosova počeće u 20 sati na trgu Majke Tereze, a potom će vatromet označiti kraj manifestacija povodom pet godina od proglašenja nezavisnosti Kosova.

Obeležavanje godišnjice nezavisnosti Kosova počelo je u petak izdavanjem svečane poštanske marke, a najviši zvaničnici Kosova u subotu su položili cveće na spomen groblja pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i na grob prvog predsednika Kosova Ibrahima Rugove.

Kosovo je nezavisnost jednostrano proglasilo Deklaracijom o nezavisnosti koju je 17. februara 2008. aklamacijom usvojila Skupština Kosova. Navedeno je da će nezavisno Kosovo biti "posvećeno miru i stabilnosti", a da će kosovska država biti "formirana na osnovu plana Martija Ahtisarija".

Prvog dana, Kosovo je priznala Kostarika, a dan kasnije SAD, Turska, Avganistan, Albanija, Velika Britanija i Francuska. Do danas, Kosovo je zvanično priznalo 98 članica Ujedinjenih nacija kao i 22 zemlje članice EU.

Kosovska predsednica Atifete Jahjaga rekla je da je učinjeno mnogo da Kosovo postane "država velikih mogućnosti".

Kancelarija za KiM: Srbija nikad neće priznati nezavisnost Kosova

Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije i poziva međunarodnu zajednicu da prihvati realnost - da bez istovetnog odnosa prema svima koji žive u pokrajini i bez osude svih zločina i počinioca ne može biti pomirenja i napretka, saopšteno je danas iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Povodom petogodišnjice nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju međunarodnu zajednicu da prihvati realnost, a to je da bez saglasnosti Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, ne može biti pravednog i trajnog rešenja.

"Srbija nije nikada i neće priznati takozvano nezavisno Kosovo. Ništa što je nastalo na nepravdi ne može vladati po pravu i pravdi", piše u saopštenju.

Navodi se i da se od 17. februara 2008. godine, kada je mimo volje Saveta bezbednosti i bez obzira na potpuno odbijanje Srba na Kosovu i Metohiji proglašena takozvana nezavisnost do danas, desilo 1.015 napada na Srbe.

Protiv Srba je 51 put upotrebljeno vatreno oružje, 11 puta su podmetane eksplozivne naprave, 15 puta bačene su ručne bombe i molotovljevi kokteli, 25 puta napadnuti verski objekti, oskrnavljeno 201 pravoslavno groblje, 197 nadgrobnih spomenika uništeno, 10 puta su napadnuti kulturno-istorijski objekti, 135 srpskih kuća kamenovano, 48 puta na srpsku imovinu podmetani požari.

U saopštenju se dodaje i da je 106 srpskih kuća opljačkano, zapaljeno 13 šuma u vlasništvu Srba, napadnut manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom UNESKO i da niko ne zna tačan broj ukradene stoke, automobila, poljoprivrednih mašina.

"Na trogodišnjeg dečaka i devetogodišnju devojčicu 4. februara bačena je bomba, četvoro Srba je ubijeno, 254 je lakše i teže povređeno, na srpsko stanovništvo je godišnje prosečno vršeno 203 napada, po jedan na svaka dva dana", poručuju iz kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Na takozvanom nezavisnom Kosovu za Srbe nema evropskih standarda, privatizacija je sprovođena i sprovodi se isključivo za Albance, dok 40.000 srpskih zahteva za povraćaj imovine i nakandu štete uzalud čeka na odgovor, dodaje se.

Iz Kancelarije zaključuju da na "takozvanom nezavisnom Kosovu nije uspostavljena država, već aparthejd, u kome su za 1.004 srpske žrtve osuđena dva počinioca".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

189 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: