Brisel insistira na Paradi ponosa

EK će u narednim mesecima pratiti da li se poštuju prava seksualnih manjina u Srbiji, što znači i održavanje Parade ponosa ove godine, kažu izvori lista Danas.

Izvor: Danas

Nedelja, 17.02.2013.

19:27

Default images

Predstavnici Evropske komisije nedavno su boravili u Beogradu, u sklopu Unapređenog stalnog dijaloga Srbije i EU.

"EU smatra da je postojeća zakonska regulativa u domenu prava LGBT populacije u Srbiji adekvatna, ali da je neophodno pojačati napore kako bi u praksi bila sprovedena proklamovana načela", navode sagovornici lista "Danas".

Prema rečima izvora lista, održavanje Parade ponosa, uz odgovarajuću policijsku zaštitu, donelo bi veoma pozitivne poene Srbiji na njenom putu ka Evropskoj uniji, a s takvim ocenama su saglasni i stručnjaci za evropske integracije.

Johan van Merienboer, holandski ekspert za Zapadni Balkan, kaže za "Danas" da je ta tema "od ključne važnosti ne samo za Holandiju, već i za Nemačku i Švedsku". "Evropska komisija zna da holandski parlament neće pristati da se Uniji pridruži nijedna država koja ne poštuje prava seksualnih manjina. Takve činjenice svesna je i Srbija, budući da je tokom svoje posete Holandiji pre dva meseca potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić opsežno razmatrala navedeno pitanje sa uticajnom parlamentarnom Komisijom za evropske poslove", objašnjava Van Merienboer.

On navodi da je: "Prema informacijama koje je dobio od holandskih parlamentaraca, srpska zvaničnica svojim sagovornicima rekla da njena vlada čini sve da unapredi uslove života za pripadnike LGBT populacije, ali da je, takođe, pomenula da se to mora pažljivo sprovoditi zbog protivljenja paramilitarnih huligana".

"Pojedini članovi parlamentarne Komisije izrazili su svoju zabrinutost i predložili Grubješićevoj da Vlada Srbije iskoristi podršku EU prilikom suočavanja s tom unutrašnjom pretnjom", ističe Van Merienboer.

Hana Semanić, članica Centra za istraživanja proširenja Evropske unije iz Budimpešte, ocenjuje za "Danas" da je poštovanje prava seksualnih manjina jedan od ključnih temelja takozvanog "evropskog projekta".

"Ne čudi činjenica da EU insistira na poštovanju tih prava, ne samo u Srbiji već i u državama članicama. Kada je reč o Srbiji, Brisel stavlja poseban akcenat na sprečavanje diskriminacije seksualnih manjina, budući da su vlasti dve godine zaredom donosile odluku o zabrani održavanja Parade ponosa", ukazuje ona.

Semanićeva naglašava da se tu "ne radi samo o nečijim ljudskim i građanskim pravima i slobodama, nego je u pitanju i zaštita i sigurnost svih građana Srbije, zbog čega predstavlja jedan od elemenata za praćenje napretka u evropskoj integraciji".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: