"Srbija će morati da prizna Kosovo"

Poslanica francuske skupštine Danijel Oroa tvrdi da će Srbija morati da prizna Kosovo. Zahtev za priznavanje nije na papiru, već je usmeni, kaže ona za Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 17.02.2013.

23:21

Default images

Obruč Kosova sve se više steže oko Srbije. U trenutku dok počinju odlučujući pregovori u dijalogu s Prištinom, stižu pritisci iz zemalja koje su priznale jednostrano proglašnenu nezavisnost, kaže Oroa i ističe da bez međusobnog priznavanja na kraju evropskog puta, od članstva Srbije u EU neće biti ništa.

"Mislim da nam je svima priraslo srcu da pomognemo Srbiji da ispuni sve kriterijume. Istina, ovi kriterijumi su malo komplikovaniji, i brojni, ali verujem da Francuska, istorijski saveznik Srbije, ima ulogu da taj proces olakša", kaže predsednica Odbora za evropske poslove francuske skupštine.

Upitana da li se, praktično, od Srbije traži da se odrekne dela svoje teritorije, Oroa je rekla: "Tok stvari kakvim ste ih predočili je gledište Srbije. Koliko je meni poznato, to nije stav Kosova. Francuska i Nemačka su se dugo borile za deo zemlje koji se zove Alzas i Lorena. Sada predstavnici Bundestaga i komisije kojom predsedavam, idu zajedno u Beograd".

Prema njenim rečima, najvažnije je da su žitelji Alzasa i Lorene na kraju izneli svoj stav.

"Mislim da su žitelji Kosova, takođe, izneli svoje mišljenje. To nije, da tako kažem, napisan uslov, ali neće biti ulaska ni Srbije, ni, uostalom, Kosova, u EU, sve dok se u potpunosti ne budete pomirili i dok dve zemlje ne budu jasno priznale jedna drugu! I, čini mi se da Srbija u ovom trenutku u tom domenu preduzima dosta koraka", naglasila je ona.

Na opasku da takav zahtev nije formulisan u obavezama iz Brisela, Oroa je rekla: "Nije napismeno, ali jeste usmeno! Ne vidim, inače, kako bi EU prihvatila da primi zemlju koja nije priznala drugu državu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

138 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: