Kloc: Kosovo kao opijum za narod

Politički analitičar iz Nemačke Volfgang Kloc ocenio je da srpski političari koriste pitanje Kosova kao "opijum za srpski narod".

Izvor: B92

Subota, 16.02.2013.

23:26

Default images

"Kosovsko pitanje je u rukama srpske politike još uvek 'opijum za srpski narod', da ne bi došao na ludu ideju da pita o bolnicama, školama i radnim mestima. Kada Srbija prestane da guta taj simbolički opijum, tada će i s realnim heroinom i gospodom Šarićima izaći na kraj", rekao je Kloc za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da je kosovsko pitanje "katalizator moći" za sve stranke, od SNS do DŠ, SRS, Nove Srbije, "i još dalje desno".

"Kada bi to pitanje bilo rešeno - na bilo koji način - čime bi onda te političke snage privlačile demokratsku saglasnost? Da li bi mogle da ponude rast blagostanja? Pravnu sigurnost? Bolje škole i bolnice? U doglednom vremenu - ne! Stoga se tzv. kosovski problem mora držati onoliko dugo otvorenim, sve dok srpska politika u pretežnom delu ne pronadje druge puteve i strategije kako bi osigurala moć", rekao je Kloc.

Volfgang Kloc donedavno je bio direktor regionalne kancelarije nemačke fondacije "Hajnrih Bel" za jugoistočnu Evropu u Beogradu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

98 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: