Upozorenje SAD Albaniji zbog Srbije

SAD su upozorile lidere u Albaniji da prestanu sa potpirivanjem nacionalizma, istovremeno im otvoreno rekavši da se ne mešaju u poslove Srbije, javlja Rojters.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

20:29

Default images

Naime, agencija Rojters prenela je pismo Stejt departmenta upućeno Ministarstvu spoljnih poslova Albanije.

Administracija u Vašingtonu je reagovala nakon što su iz Albanije, pred junske izbore, sve češće počele da se čuju nacionalističke izjave, usmerene prema susednim državama, u kojima žive milioni etničkih Albanaca, navodi britanska agencija.

Rojters podseća, da je prošlog novembra, šef grčke diplomatije bojkotovao proslavu stogodišnjice albanske države, zbog izjava premijera Salija Beriše o albanskim zemljama, a isto je uradio i predsednik Makedonije.

U dopisu upućenom albanskom ministarstvu, Stejt department piše da se lideri te zemlje zaglibljuju u potencijalno opasnu priču, s obzirom na istoriju etničkih konflikata na Balkanu.

Takve izjave neće samo promovisati još zapaljivije ponašanje i odvratiti region od svojih prioriteta, već će potencijalno podstaći nasilje, ugroziti mir i stabilnost i uticati na naše odnose , navodi se u američkom pismu.

Još otvorenije, rečeno je albanskim političarima da se ne mešaju u poslove Srbije, navodi britanska agencija.

Rojters dodaje da je portparol ambasade SAD u Tirani odbio da komentariše taj dopis.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: