Sporazum BiH i Hrvatske o granici

Hrvatska i BiH su se, u saradnji s Evropskom komisijom, dogovorile da do ulaska Hrvatske u EU 1. jula potpišu obostrano povoljan sporazum o graničnom prometu.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

20:42

Default images

Dogovor je i da, ukoliko to prihvate članice EU, Hrvatska zadrži sadašnji režim prelaska samo s ličnim kartama za državljane BiH.

Reč je pre svega o sporazumu o prometu hrvatske robe na području Neuma, gde bosanskohercegovačka teritorija preseca hrvatsku, kao i za BiH važom sporazumu o izvozu i uvozu BiH preko hrvatske luke Ploče.

To su u Briselu posle razgovora saopštili evropski komesar Štefan File, kao i šefovi diplomatija Hrvatske i BiH, Vesna Pusić i Zlatko Lagumdžija.

Lagumdžija je rekao da je to izuzetan događaj za odnose na Zapadnom Balkanu, jer su ovim dogovorima obe strane na dobitku, a ne kao obično da uvek jedna biva oštećena.

Komesar File je rekao da će na osnovu režima prevoza robe u i iz hrvatske luke Ploče za BiH, veliki deo izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda životinjskog porekla biti nastavljen i posle ulaska Hrvatske u EU.

File je dodao da dve strane treba da neodložno do kraja maja potpišu sporazum o graničnom i pograničnom prometu, jer će sve šta je urađeno morati da provere stručnjaci Evropske komisije.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Pusić je istakla da će dogovorom biti uspostavljeni posebni granični prelazi preko kojih će moći prelaziti žive životinje. Na njima će biti veterinarske stanice, a biće i drugih, uključujuće malogranične prelaze za lokalno stanovništo.

Malogranični promet, s dosta olakšica, važio bi za građane koji žive u dubini od pet kilometara s obe strane granice. Lagumdžija je rekao da su postignuti dogovori izuzetno povoljni i kazao da će BiH i pošto Hrvatska uđe u redove evropske dvadesetsedmorice nastaviti da preko luke Ploče uvozi i izvozi industrijske i poljoprivredne proizvode.

Dosad se izvoz i uvoz BiH iz Hrvatske odvijao po pravilima zapadnobalkanske zone slobodne trgovine CEFTA koju će Hrvatska napustiti kad uđe u Evropsku uniju.

Tada će na snagu stupiti znatno zahtevniji evropski propisi za uvoz i izvoz, a to znači da roba mora biti kvalitetnija. BiH izvozi u Hrvatsku 20 odsto od svog celokupnog izvoza, a na hrvatsko tržište sada odlazi preko 60 odsto bosanskohercegovačke proizvodnje mleka, kao i znatna količina svežeg mesa.

Od hrvatskih zvaničnika danas u Briselu nije moglo da se dobije objašnjenje kakav će režim prelaska robe i putnika Hrvatska, kad uđe u Uniju, uspostaviti s Crnom Gorom i Srbijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: