Dan državnosti obeležen i na Kosovu

Svečanom akademijom u Zubinom Potoku, danas je i na Kosovu i Metohiji obeležen Dan državnosti Srbije.

Izvor: B92

Petak, 15.02.2013.

13:20

Default images

Tom prilikom redstavnici Srba poručili su da ne žele kosovske institicije na severu Kosova.

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić izjavio je na svečanosti da Srbi proslavljaju Dan državnosti srećni ali i zabrinuti za svoj opstanak i očuvanje svojih kuća, svetinja i svojih grobova.

To je razlog, kako je objasnio, zašto Srbi sa zebnjom gledaju u do sada postignute sporazume dogovorene u Briselu i to je razlog zašto su zabrinuti zbog nastavka dijaloga.

"Ovih dana se preti ukidanjem institicija Republike Srbije na KiM od strane medjunarpodne zajednice, a mi smo se svih ovih 13 prošlih godina borili da očuvamo srpske institucije na Kosovu i Metohiji", rekao je Ristić.

On je naglasio da Srbi na severu Kosova osim srpskih institucija druge ne žele. "Ne želimo, veštačke tvorevine i nove izmišljene institucije, jer ako želimo da proslavljamo Dan državnosti i u buduće ovde onda nam trebaju srpske institucije, nikakve druge", poručio je on. Ristić je uputio i poruku međunarodnoj zajednici, Beogradu i Prištini da građani na severu pokrajine ne žele kosovske institucije, podsetivši na rezultate referenduma koji je održan pre godinu dana kada je, kako je rekao, rečeno ne nezavisnom Kosovu i kosovskim institucijama.

Nismo protiv dijaloga i pregovora ali smo proriv dnevnog reda koji je nametnut u Briselu, rekao je Ristić ističući da Srbi žele da na dnevnom redu budu pitanja bezbednosti Srba i nealbanaca, povratak uzurpirane imovine na Kosovu, povratak raseljenih i prognanih i zaštita verske i kulturne baštine.

Kad to bude rešeno onda se može razgovarati o drugim tehničkim putanjima i pregovori treba da se vode pod okriljem UN jer je to jedini garant da će rezultati biti u skladu sa medjunarodnim pravom i Rezolucijom 1244 SBUN, rekao je Ristić.

U okviru kulturno-umetničkog programa na akademiji, koja je u toku, su nastupili učesnici iz svih delova Kosova i Metohija kulturno-umetnička društva "Venac" iz Gračanice i "Mokra Gora" iz Zubinog Potoka, hor "Nušić" iz Kosovske Mitrovice.

Učestvovali su i pevačka grupa "Mladost" iz Gotovuše, Danijel Miladinović, Svetlana Stević, Aleksandra Jakovljević, Matija Jevdjić, a kratku monodramu o Karadjordju izveo je glumac Ivan Vučković.

Svečanosti u Zubinom Potoku prisustvovali su ptedstavnici lokalnih samouprava iz četiri opštine sa severa Kosova, gosti opština iz centralne Srbije, direktor Vladine Kancelarije za KiM Aleksandar Vulin sa saradnicima i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: