SAD još bez ministra odbrane

Opozicioni republikanci u Senatu SAD su u četvrtak uveče uspeli da privremeno spreče imenovanje Čaka Hagela za sekretara SAD za odbranu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.02.2013.

23:56

Default images

Eventualna potvrda njegovog imenovanja na čelo Pentagona odložena je za najmanje deset dana.

U Senatu 55 demokrata nije uspelo da privuče pet republikanaca da bi sa zajedničkih 60 glasova prevazišli opstrukciju 100 republikanaca, pokrenutu po jednoj retko korišćenoj parlamentarnoj proceduri protiv kandidature nekog ministra.

Konačan rezultat glasanja je bio 58 prema 40.

Prvi put u istoriji Sjedinjenih Država predsednikov izbor za čelo Ministarstva odbrane je predmet takvog ometanja.

Međutim, izbor Hagela će verovatno biti potvrđen u nedelji koja počinje 25. februara, posle jednonedeljnog odmora Senata, jer je nekoliko republikanaca, uključujući Džona Mekejna, uveravalo javnost da će tada povući primedbe.

"Moramo svi duboko odahnuti. Hagel će biti potvrđen, ako ne danas, onda posle pauze Senata", uveravao je zvaničnik Bele kuće neposredno pre glasanja.

U međuvremenu, Hagel propušta važan sastanak NATO-a u Briselu iduće nedelje, o povlačenju iz Avganistana.

Od kada ga je Barak Obama izabrao 7. januara, republikanci se oštro protive Ccaku Hagelu - koji je sedeo u njihovim klupama u Senatu od 1997. do 2009, zbog njegovih nekadašnjih izjava o Izraelu, Iranu i ratu u Iraku, kojih se brzo odrekao.

Tokom parlamentarne rasprave on se izvinio zbog nekih od tih svojih izjava, ali njegovi protivnici i dalje zahtevaju dodatna dokumenta o njegovim govorima i prihoda od 2008, implicirajući da su ga možda plaćale radikalne ili anti-izraelske organizacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: