Sve više hapse novinare

Rekordni broj novinara zatvoren je širom sveta tokom 2012. Situacija je, kada je reč o slobodi medija, sve gora, saopštio je Komitet za zaštitu novinara.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

23:16

Default images

Ova grupa sa sedištem u Njijorku objavila je u svom godišnjem izveštaju pod nazivom "Napad na štampu" da su prošle godine uhapšena 232 novinara, pod optužbama "najčešće za terorizam, ali i druge antidržavne aktivnosti".

U izveštaju se navodi da je ovo najveći broj uhapšenih novinara od prvog izveštaja Komiteta objavljenog 1990. godine, preneo je AP.

Na dužnosti je, takođe, prošle godine ubijeno 70 novinara, što je 43 odsto više nego 2011. godine.

"Borba za kontrolu informacija je napad na građansku odgovornost koji se ne može tolerisati. Vlade moraju da sude krivcima i zaustave one koji pokušavaju da onemoguće da javnost dobije uvid u kritičko i objektivno izveštavanje", rekao je direktor Komiteta Robert Mahoni.

Izveštaj obuhvata i "Rizičnu listu" od 10 zemalja, koje su 2012. bile najopasnije za novinare. Prema njoj, porast broja ubijenih novinara zabeležen je u Pakistanu, Somaliji i Brazilu, najviše im je prećeno u Ekvadoru, Turskoj i Rusiji, a najviše ih je uhapšeno u Etiopiji, Turskoj, Vijetnamu, Iranu i Siriji.

Najsmrtonosnija zemlja za novinare 2012. ipak je bila Sirija, gde je za jednu godinu ubijeno 28 novinara, dodaje se u izveštaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: