Seul: Bez detekcije radioaktivnosti

Stručnjaci za nuklearnu tehnologiju Južne Koreje još nisu detektovali bilo kakvu radioaktivnost kao posledicu nuklearne probe Pjongjanga.

Izvor: B92

Četvrtak, 14.02.2013.

08:56

Default images

Ratni brodovi i avioni južnokorejske avijacije, opremljeni visoko razvijenom opremom za detektovanje radijacije, raspoređeni su odmah pošto je Severna Koreja u utorak izvela nuklearni test i pokušavaju da prikupe bilo koji trag radijacije.

Uz to, 122 automatske naprave se nalaze širom teritorije Južne Koreje koje redovno beleže uzorke vazduha.

Državna agencija za nuklearnu bezbednost u Seulu saopštila je da je do sada analizirala osam atmosferskih uzoraka, prikupljenih sa zemlje, iz mora i vazduha.

"Još nije pronađen radioaktivni izotop", navela je agencija.

Glavni cilj nuklearnih stručnjaka je da utvrde postojanje tragova gasa ksenona koji se oslobađa prilikom detonacija, a koji može da pomogne da se utvrdi kakvu je tačno nuklearnu napravu koristio Pjongjang.

To bi pomoglo da se utvrdi i da li je Severna Koreja prešla sa plutonijuma koji je korišćen prilikom nuklearnih testova 2006. i 2009, na novi nuklearni program u kome je možda korišćen obogaćeni uranijum.

Agencija AFP podseća da gas ksenon nije detektovan ni posle nuklearne probe Severne Koreje 2009. godine, a da vreme za njegovo eventualno otkriće polako ističe budući da je njegov vek trajanja u vazduhu samo dva dana.

I Kina je pojačala nadgledanje kako bi ustanovila da li je došlo do radijacije posle treće nuklearne probe Severne Koreje, koja je naišla na osudu cele međunarodne zajednice, pa i Pekinga, koji važi za saveznika te zemlje.

Za sada nijedna od 150 stanica za praćenje radioaktivnosti širom Kine nije registrovala povišene vrednosti, saopštilo je danas Ministarstvo za zaštitu životne sredine u Pekingu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: