Srbija: Sumnjivo 28 uzoraka mleka

Od 300 obrađenih uzoraka mleka, 272 uzorka su pokazala potpunu bezbednost, dok je 28 uzoraka na granici dozvoljenih vrednosti aflatoksina.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

19:16

Default images

Kako se navodi u saopštenju, na 28 uzoraka se rade precizniji testovi i detekcija mikotoksina M1, jer sumnjivost tih uzoraka ne mora nužno da se odnosi na prisustvo tog aflatoksina koji je kancerogen, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ministarstvo je istaklo da će objaviti o kom mleku i kojim proizvođačima je reč i naložiti zakonom predviđene mere ukoliko dalje analize pokažu prisustvo aflatoksina M1 u nekom od uzoraka u kojima je aflatoksin na granično dozvoljenim vrednostima.

Podsetimo, posle povlačenja mleka "Dukat" sa hrvatskog tržišta zbog prisustva kancerogenog aflatoksina, urađena je vanredna inspekcijska kontrola mleka u Srbiji. Katanić je najavio i da će Srbija ove godine morati da odluči da li će dozvoliti proizvodnju genetski modifikovane hrane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

68 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: