Državni vrh još jednom jedinstven

Na sastanku državnog vrha u Predsedništvu postignuto je apsolutno jedinstvo po pitanju nastavka pregovora Beograda i Prištine, kaže Marko Đurić.

Izvor: B92

Sreda, 13.02.2013.

14:34

Default images

U te pregovore Srbija ulazi "samopouzdano i sa jasnim ciljem", dodao je Đurić. On kaže da je cilj uspostavljanje zajednice opština.

Sastanku su prisustvovali premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministarka lokalne samouprave i regionalnog razvoja Verica Kalanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin.

Susret državnog vrha prethodi novoj rundi razgovora premijera Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija u Briselu 19. i 20. februara, ali i putu Vučića 20. februara u Nemačku, zemlju čiji bi stav mogao da bude presudan za određivanje datuma za početak pregovora o članstvu Srbije u EU.

Marko Đurić ocenio je danas da je predstojeća poseta prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića Berlinu od izuzetnog značaja za Srbiju i proces evrointegracija i naglasio da Srbija očekuje da u junu dobije datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"To je izuzetno značajna poseta kako bi se sa nemačkim zvaničnicima došlo do zajedničkog jezika po pitanju nastavka evrointegracija", rekao je Đurić novinarima posle sastanka državnog vrha u zgradi Predsedništva.

On je naglasio da je Srbija ispunila veliki broj uslova i sprovela temeljne institucionalne reforme, a u dijalogu ostvarila veliki napredak i da stoga očekuje određivanje datuma za početak pregovora.

Što se tiče današnjeg sastanka državnog vrha, Đurić je rekao da je cilj uspostavljanje zajednice opština koja bi omogućila Srbima na Kosovu i Metohiji da uživaju stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku.

Đurić je ponovio da po svim važnim pitanjima za koja se predviđa da će biti otvorena postoji puno državno jedinstvo, a Beograd očekuje i od druge strane da pokaže minimum predanosti tome da se postigne kompromis.

On je rekao i da vlasti Srbije ne očekuju da im EU ispostavi zahtev za ukidanje "paralelnih institucija" na severu KiM, a da od Brisela očekuje da ostane nepristrasan.

Đurić je izneo utisak da su kruti stavovi kojih se kosovska predsednica Atifete Jahjaga držala prilikom nedavnog razgovora s predsednikom Tomislavom Nikolićem negativno odjeknuli u delu međunarodne zajednice.

"Predsednik Nikolić je preneo osnovne elemente iz platforme koji pružaju mogućnost za postizanje kompromisa, dok se sa druge strane insistiralo na već poznatim stavovima koji su nefleksibilni i moj je utisak da su negativno odjeknuli u delu međunarodne zajednice, kojoj je u interesu postizanje prihvatljivog kompromisnog rešenja", rekao je Đurić.

Đurić je izjavio da Srbija u dijalogu s Prištnom ima ozbiljne pregovaračke adute i da u narednu rundu dijaloga ulazi sa jasno definisanim ciljem uspostavljanja zajednice srpskih opština.

"Srbija ima sve preduslove da u narednu rundu razgovora uđe jedinstveno, samopouzdano i sa jasno definisanim ciljem - uspostavljanje zajednice opština koja bi Srbima omogućila da uživaju onakav stepen prava kakav dolikuje građanima Evrope u 21. veku", kazao je Đurić novnarima nakon sastanka državnog vrha o narednoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.

Prema njegovim rečima, na sastanku državnog vrha u kabinetu predsednika zaključeno je da je u dijalogu neophodan suštinski napredak i da postoji prostor za kompromis.

"Važno nam je da druga strana uvidi da budućnost leži u postizanju kompromisa, ne može jedna da dobije sve, a druga da izgubi sve. Srbija ima ozbiljne pregovaračke adute, inače razgovora ne bi ni bilo. Priština bi nastavila sa svojim insistiranjem da je nezavisna država i da ni o čemu ne može da se pregovara", kazao je Đurić.

Predsednik Tomislav Nikolić i premijer Ivica Dačić na sastanak dolaze nakon susreta s patrijarhom SPC Irinejom, koji se održao u Palati Srbija.

Inače, Kosovo i evropske integracije bili su tema današnjeg sastanka potpredsednice vlade zadužene za evrointegracije Suzane Grubješić i šefice Odbora za spoljne poslove parlamenta Francuske Elizabet Gigu u Parizu. Elizabet Gigu je, uoči sastanka sa Grubješićevom, rekla da priznanje Kosova može biti preduslov za evropsku perspektivu Srbije, iako to još nije zvanično pomenuto.

Grubješićeva je, međutim, rekla da Srbija neće priznati Kosovo i dodala da vlastima u Beogradu to i nije postavljeno kao uslov za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora sa Evropskom unijom.

S druge strane, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin izjavio je danas u Skupštini Srbije da je reč o mišljenju jedne osobe, a ne o stavu Francuske, dodajući da je Srbiji dobijanje datuma za početak pregovora sa EU na dohvat ruke i da će Beograd u prvoj polovini ove godine imati razlog za slavlje.

O Kosovu su danas razgovarali i predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i patrijarh srpski Irinej.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

195 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: