Papa se oprašta od vernika 27. II

Predstavnik Vatikana rekao je novinarima da će pontifik održati "finalnu audijenciju" 27. februara na Trgu Svetog Petra, u Rimu.

Izvor: Glas Amerike

Utorak, 12.02.2013.

23:54

Default images

Papa Benedikt Šesnaesti prelazi u papsku rezidenciju Kastel Gandolfo, a potom u vatikanski samostan Mater Eklezie, da bi se - kako je saopšteno - izbegao istovremeni i međusobni uticaj jednog pape na drugog.

Portaporl Vatikana Federiko Lombardi, saopštio je će se papa Benedikt Šesnaesti oprostiti od vernika 27. februara, dan pre zvaničnog stupanja ostavke na snagu. Lombardi je rekao novinarima da će papa održati "završnu audijenciju" 27. februara na Trgu svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran pre Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, pošto papa zvanično napusti položaj. Vatikan je danas prvi put zvanično objavio da 85-ogodišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pejsmejker - koji mu je ugradjen "pre izvesnog vremena" – i u kojem je baterija zamenjena pre tri meseca.

Papa Benedikt Šesnaesti će biti prvi papa koji je podneo ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII podneo ostavku kako bi se razrešile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dve stotine miliona vernika širom sveta.

Predstavnici Vatikana su danas saopštili da Papa Benedikt nema nameru da utiče na odluke svog naslednika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: