Puna podrška Obame Južnoj Koreji

Predsednik SAD Barak Obama je, posle treće nuklearne probe Severne Koreje, obećao svom južnokorejskom kolegi Li Mjang Baku punu podršku na planu odbrane.

Izvor: Beta

Utorak, 12.02.2013.

21:32

Default images

Obama i Li Mjang Baku su u telefonskom razgovoru osudili provokativno kršenje međunarodnih obaveza Severne Koreje, navodi se u saopštenju.

Dvojica lidera imaju nameru da u Savetu bezbednosti UN zajedno deluju kako bi bile preduzete mere na sprečavanju nuklearnih proba Severne Koreje, navela je Bela kuća.

Obama je danas, nekoliko sati pošto je Severna Koreja saopštila da je uspešno izvela podzemnu nuklearnu probu na severoistoku zemlje, oštro osudio provokativnu akciju Pjongjanga, a međunarodnu zajednicu pozvao na odlučnu i brzu akciju.

"SAD i njeni saveznici će nastaviti da preduzimaju neophodne mere kako bi se odbranili. Ojačaćemo tesnu saradnju sa našim saveznicima i partnerima", rekao je on.

Stejt department: Severna Koreja nas je upozorila

Severna Koreja je upozorila SAD da namerava da izvede svoju treću nuklearnu probu, saopštio je Stejt department.

Severna Koreja je Stejt department obavestila o svojoj nameri da izvede nuklearnu probu, ali tada nije navela tačan datum tog događaja, izjavila je portparolka Stejt departmenta Viktorija Nuland.

Nulandova je potvrdila i da su potom SAD obavestile Pjongjang da ne odobravaju njegove nuklearne probe.

SAD i Severna Koreja su ranije prekinule sve diplomatske odnose, a Nulandova danas nije precizirala na koji način je bila ostvarena komunikacija dve zemlje.

"Iskoristili smo uobičajene kanale", rekla je ona.

Severna Koreja je danas saopštila da je uspešno izvela podzemnu nuklearnu probu na lokaciji na severoistoku zemlje.

Posle treće nuklearne probe Severne Koreje, američki seizmolozi su registrovali potres snage 4,9 stepeni po Rihteru.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun, NATO i Bela kuća su oštro osudili nuklearnu probu Pjongjanga kao "duboko destabilizirajući" potez I nedgovoran čin koji je u suprotnosti sa odlukama i politikom Saveta bezbednosti i međunarodne zajednice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: