Jeremić: Napeto zbog Severne Koreje

Savet bezbednosti UN sazvao je hitnu sednicu zbog nove nuklearne probe koju je danas izvela Severna Koreja. Vuk Jeremić tvituje da u UN vlada velika napetost.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

17:32

Default images

BBC javlja da je Savet bezbednosti UN osudio nuklarnu probu i saopštio da će preduzeti dalje akcije. U saopštenju koje je potpisalo svih 15 članica najvišeg tele UN ističe se da nuklearna proba koju je danas izvršio Pojongjang "predstavlja jasnu pretnju po medjunarodni mir i bezednost".

Savet bezbednosti ističe da je u rezoluciji koju je jednoglasno usvojio prošlog meseca obećao da će preduzeti "ozbiljnu akciju" u slučaju nove nuklerane proble.

"U skladu sa ovim obećanjem i ozbiljnošću kršenja (rezolucije) članice Saveta bezbednosti će odmah početi da rade na donošenju odgovarajućih mera u okviru rezolucije Saveta bezbednosti," navedeno je u saopštenju za štampu, prenosi AP.

Severna Koreja saopštila je da je uspešno izvela treću nuklearnu probu. Potez Pjongjanga naišao je na opštu osudu u svetu - od generalnog sekretara UN Ban Ki-muna, američkog predsednika Baraka Obame i evropskih lidera, do zvaničnika Kine, svi su apelovali na tu zemlju da ne preduzima nikakve akcije koje bi pogoršale situaciju na Korejskom poluostrvu. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun osudio je potez Pjongjanga, izražavajući žaljenje što Severna Koreja nije prihvatila međunarodne pozive da se uzdrži od provokativnih poteza, a Savet bezbednosti UN zakazao je vanrednu sednicu o tom incidentu.

"Generalni sekretar osuđuje podzemno testiranje nuklearnog oružja koje je danas izvela Severna Koreja. To je očigledan i težak prekršaj rezolucija Saveta bezbednosti", rekao je portparol šefa UN Martin Nesirski.

Kina se snažno protivi najnovijoj severnokorejskoj nuklearnoj probi i apeluje na ovu zemlju da ne preduzima nikakve akcije koje bi pogoršale situaciju na Korejskom poluostrvu, objavljeno je danas u Pekingu.

"Kineski čvrst stav je da treba realizovati denuklearizaciju Korejskog poluostrva, sprečiti nuklearno širenje i održati mir i stabilnost Severoistočne Azije", navodi se u saopštenju kineskog ministarstva inostranih poslova.

Američki predsednik Barak Obama rekao je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "izuzetno provokativan potez", koji ugrožava regionalnu stabilnost. On je istakao da nuklearni program Severne Koreje predstavlja opasnost za SAD, njihove saveznike i međunarodnu bezbednost, a da će Vašington i međunarodna zajednica nastaviti da preduzimaju korake zarad zaštite.
(Foto: Beta/AP)
Snažnim protestima iz celog sveta pridružila se i Rusija, ističući da Moskva smatra da je Pjongjang novom nuklearnom probom, kao i lansiranjem balističke rakete sa satelitom u decembru, prekršio rezolucije Saveta bezbednosti UN, javila je agencija Interfaks.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da očekuje da će se Savet bezbednosti dogovoriti o "adekvatnom odgovoru" na severnokorejsku nuklearnu probu.

"Znam da će Savet bezbednosti UN razgovarati o ovom pitanju tokom narednih nekoliko sati i smatram da su veoma relevantni dogovori i odluke povodom te nuklerane probe", rekao je on. "Takve akcije koje su za svaku osudu zahtevaju i adekvatan odgovor", naveo je Lavrov, koji je poseti Pretoriji.

I japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da nuklearna proba Pjongjanga predstavlja "veliku opasnost po bezbednost Japana ocenivši da se takvi potezi ne mogu tolerisati, istakao je Abe.

Velika Britanija je pozvala Savet bezbednosti UN da "odlučno reaguje", a u istom duhu oglasili su se i drugi evropski lideri.

UN bi trebalo da razmotre dodatne sankcije za Severnu Koreju, kao odgovor na treću nuklearnu probu u toj zemlji, izjavio je danas nemački ministar inostranih poslova Gvido Vestervele, dok je francuski predsednik Fransoa Oland istakao da Francuska s partnerima u Savetu bezbednosti razmatra "čvrst odgovor" Severnoj Koreji.

"Francuska zahteva da se Severna Koreja bez odlaganja povinuje svojim međunarodnim obavezama i započne sa potpunim, proverljivim i nepovratnim demontiranjem svog nuklearnog i balističkog programa", rekao je Oland.
Suzan Rajs, ambasadorka SAD u UN, stiže u sedište svetske organizacije (Foto: Beta/AP)
Severnokorejsku nuklearnu probu osudio je i ministar spoljnih poslova Austrije Mihael Špindeleger ocenivši da ona predstavlja "novo eklatantno kršenje odredaba Saveta bezbednosti UN".

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) takođe ističe da je Severna Koreja najnovijom nuklearnom probom nedvosmisleno prekršila rezolucije UN. "To što je Severna Koreja, uprkos međunarodnim apelima da to ne čini, obavila treću nuklearnu probu je za duboko žaljenje i predstavlja jasno kršenje rezolucija Seveta bezbednosti UN", izjavio je Jukija Amano, direktor IAEA.

Severna Koreja je na sve ovo uzvratila da je reč o "meri samoodbrane" kojom nije prekršen nijedan međunarodni zakon.

Nova nuklearna proba predstavlja tek "prvi odgovor" na američke pretnje, saopštio je Pjongjang upozoravajući da će "snažnije delovati" ako SAD zadrže neprijateljski stav.

Svaka mera, poput nasilnih inspekcija brodova ili pomorske blokade, smatraće se "ratnim činom" i izazvaće "neumoljivu osvetu", navodi se u saopštenju severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova, javila je agencija Frans pres.

Severna Koreja optužuje Vašington da podstiče globalnu osudu njenog nuklearnog programa i da predvodi incijativu da joj se uvedu sankcije u Savetu bezbednosti UN.

Pjongjang je treću nuklearnu probu izveo samo nekoliko sati pre obraćanja naciji predsednika SAD Baraka Obame i nekoliko dana pred obeležavanje rođendana bivšeg lidera Severne Koreje Kim Džong Ila, čije se ime vezuje za nuklearne ambicije ove zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

119 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: