Sve afere za vreme Benedikta XVI

Osam godina papa Benedikt XVI bio je najmoćniji čovek Katoličke crkve. Taj period obeležile su neke pozitivne stvari, ali i kontroverze.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

08:12

Default images

Papa Benedikt XVI u istoriju će svakako ući i po brojnim dobrim delima, ali i istorijskim odlukama koje su odjeknule širom sveta. Upravo je on 2010. godine posetio Maltu, gde se sastao sa žrtvama sveštenika pedofila i, što je još važnije, izvinio se za zločine koji su se godinama događali u Katoličkoj crkvi.

Žrtvama je obećao da će Crkva učiniti sve što može kako bi kaznila sveštenike zlostavljače i zaštitila mlade. Izrazio je "sramotu i žaljenje zbog bola koji su pretrpele žrtve i njihova porodica". Nakon toga se pomolio s njima tokom susreta u ambasadi Vatikana u Rabatu na Malti. To je prvi susret Benedikta XVI sa žrtvama od izbijanja skandala koji od početka je te godine potresao Vatikan.

Ipak, brojne žrtve širom sveta i dalje optužuju Benedikta XVI da je, zajedno s crkvenim vrhom, učestvovao u zataškavanjima zlostavljanja, dok je bio nadbiskup u Nemačkoj.

Benedikt XVI je nastavio tradiciju svog prethodnika Ivana Pavla II te tokom svog osmogodišnjeg pontifikata posetio je brojne zemlje sveta. Ipak, nije u svakoj dočekan s prevelikim odobravanjem.

Prilikom poseta Barceloni LGBT zajednica organizovala je masovno ljubljenje osoba homoseksualne orijentacije u kojemu je učestvovalo više od 200 homoseksualnih parova.

Na dan kada se slavi svetkovina Gospe od Gvadalupe, 12.12.2012. papa je održao svoje obećanje i objavio svoj prvi tvit.

"Dragi prijatelj, zadovoljan sam što na ovaj način, preko Tvitera, s vama mogu stupiti u kontakt. Hvala vam na vašim velikodušnim reakcijama. Blagoslivljam vas sve od srca", napisao je tada papa.

Nije samo po tom potezu papa pokušao da dokaže da je u toku s modernim vremenima. Benedikt XVI je 2011. godine blagoslovio 12 astronauta koji kruže oko Zemlje. Bio je to prvi razgovor jednog pape sa članovima posade Međunarodne svemirske stanice.

Ipak, ono što je svakako ponajviše obeležilo njegov gotovo osmogodišnji pontifikat bilo je izbijanje seksualnog skandala u Katoličkoj crkvi. Čak i pre njegovog imenovanja nekoliko skandala sa zlostavljanjem maloletnika pojavilo se u SAD i Irskoj, ali 2010. godine u javnost su procurili dokazi o seksualnom zlostavljanju u crkvama širom Evrope, a posebno u Austriji, Belgiji, Holandiji, Norveškoj i Nemačkoj.

U jednom od skandala se spominjalo i ime pape. Pojavile su se tvrdnje da je, dok je još bio nadbiskup u Minhenu, jedan biskup i poznati zlostavljač dece smenjen u tajnosti, ali da su mu i dalje dopušteni kontakti s mladim vernicima i obavljanje pojedinih pastoralnih dužnosti.

Nekoliko javnih gafova pape, većinom na samom početku pontifikata, izazvali su zgražanje javnosti. Još 2006. godine zgrozio je muslimanski svet izjavom da je Muhamed iza sebe ostavio samo "zlo i nehumanost". Naljutio je i domoroce u Latinskoj Americi tvrdnjama da kolonizacija njihovog kontinenta nije uključivala "nametanje stranih kultura", a Jevreje je naljutio pozivom da se "izbave iz tame".

Najveća afera s kojom će se dovoditi u vezu ime pape Benedikta XVI je svakako afera Vatiliks.

Podsetimo, bivši sobar Benedikta XVI Paolo Gabrijele je prošle godine osuđen zbog krađe poverljivih dokumenata o navodnoj korupciji u Svetoj stolici. Gabrijele je osuđen na zatvorsku kaznu, ali je papa odlučio da ga pomiluje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: