Nastase privremeno na slobodi

Sud u Bukureštu doneo je odluku o prevremenom puštanju na slobodu bivšeg rumunskog premijera Adrijana Nastasea.

Izvor: Tanjug

Utorak, 12.02.2013.

23:20

Default images

On služi dvogodišnju kaznu zatvora zbog korupcije.

Nastase (62) je odslužio trećinu zatvorske kazne i prema rumunskom zakonu ima pravo da bude pušten na slobodu, prenosi AFP.

Nastase, koji je bio predsednik socijaldemokratske vlade od 2000. do 2004, lane u junu je osuđen da je protivpravno prisvojio oko 1,5 miliona evra za predizbornu kampanju 2004.

Tužioci su rekli da je na državne i privatne kompanije izvršen pritisak da 2004. učestvuju na građevinskom tenderu za koji su morali da plate takse za učešće koje su prošle preko nekoliko računa da bi na kraju bile upotrebljene za finansiranje reklamnih postera za Nastaseovu predsedničku kampanju.

On je uvek negirao optužbe i govorio da je žrtva "političkog suđenja".

Tužioci su rekli da su podneli žalbu na današnju presudu suda, a Nastase će ostati u zatvoru dok ne bude doneta odluka o žalbi.

Bivši premijer je pokušao da izvrši samoubistvo u junu kada je nekoliko sati posle izricanja presude pucao u sebe.

Nastase je najviši zvaničnik koji je do sada osuđen za korupciju u Rumuniji.

Analitičari za njega kažu da je politički mentor sadašnjeg rumunskog premijera Viktora Ponte.

"Nadam se da će presuda biti povoljna, to je najvažnija stvar za njegovu porodicu i za sve nas koji smo bliski sa njim", izjavio je Ponta pre nego što je sud objavio odluku.

Protiv Nastasea se vodi još jedan sudski proces na osnovu optužbe da je primio mito od oko 630.000 evra od vlasnice jedne građevinske kompanije da bi je imenovao za šefa državnog građevinskog inspektorata.

Evropska komisija pomno prati rad rumunskog pravosuđa i Brisel insistira na tome da treba više uraditi na polju borbe protiv korupcije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: