Male šanse da novi papa bude Hrvat

Stručnjak za kanonsko pravo Stanislav Vitković kaže da je teško očekivati da bi novi papa mogao da dođe iz reda tzv. slovenskih zemalja.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

11:52

Default images

Ipak, teorijski to nije nemoguće, tvrdi on, jer će među otprilike 120 kardinala koji će birati novog papu biti i dvojica Hrvata - kardinali Josp Bozanic i Vinko Puljić.

"Svakako bih rekao da mogućnost postoji, no šanse su male. S druge strane i kardinal Bozanić, a i Puljić, poznati su i priznati, a nalaze se i u najboljim godinama. Kardinal Bozanić dosta učestvuje u vatikanskim odborima i nije nepoznat, dok s je s druge strane kardinal Puljić postao poznat po patnji svoga naroda u Bosni i Hercegovini", kaže za Index.hr Vitković.

Prema njegovim rečima, teško je ipak očekivati da bi tako brzo novi papa mogao doći iz tzv. Slovenskih zemalja. "Teško je tako nešto očekivati, no nije i nemoguće", procenjuje šanse Vitković dodajući da, ako novi papa ne bude Italijan velike šanse imaju oni koji dolaze iz Južne Amerike.

Vitković kaže i da je sada teško predviđati, ali ono što je sasvim sigurno je da Papa Benedikt XVI neće "upreti" u nekoga prstom i reći ovo je moj naslednik.
Vitković ne isključuje mogućnost da odlazeći papa nekog ima na umu, ali je teško, kaže, očekivati da bi ga mogao i imenovati. Uostalom većinu izglednih kandidata on je i postavio na ta mesta", zaključuje Vitković.

Don Ivan Grubišić smatra da su šanse da bi Hrvat mogao biti sledeći papa zaista male zbot toga jer su, kako kaže, Hrvati mali narod. "Teško je to očekivati. Mi smo mali narod, a znate kako svako gura svog po nekakvom nacionalnom ključu", rekao je don Grubišić dodajući kako se nikako ne može isključiti da bi i papa Benedikt XVI mogao uticati na izbor sledećeg pape.

"Bit će onako kako odluče kardinali, no kažem vam, dosadašnji papa mogao bi imati presudan uticaj", rekao je don Grubišić dodajući da mu je izuzetno drago što je papa dao ostavku s obzirom na njegovo zdravstveno stanje i to je, kako kaže, gest vredan pažnje.

Teolog Adalbert Rebić kaže da su šanse za Hrvata papu - male, no iznenađenja su uvek moguća. "Zaista su male šanse. Imate nadbiskupija koje su puno veće od one milanske, minhenske, kelnske ili onih u Južnoj Americi, do Gane i Nigerije u Africi ili Kanadi pa bi odatle trebalo nekako tražiti izgledne kandidate za sledećeg papu", rekao je Rebić za Index koji Benedikta XVI doživljava kao jakog papu koji će ostaviti traga u istoriji Crkve.

"Nisam baš siguran koliko će biti presudan uticaj Benedikta XVI na izbor novog pape. On moguće ima svog kandidata i svakako bi mogao reći njegovo ime ako ga to bude pitao neko od kardinala, ali ne verujem da bi on mogao uticati na izbor svog naslednika ", kaže Rebić dodajući kako će biti lobiranja, ali da na kraju svaki cardinal bira po svojoj savesti.

Dubrovački biskup Mate Uzinić kaže da je manje poznato da novi papa ne mora biti pripadnik Kardinalskog izbora. "Papa moze biti koji muškarac hršćanin, bitno je da ga izaberu kardinali, a onda bi on bio zaradjen za rimskog biskupa i kao takav, postao bi papa. Papa je rimski biskup, a ako je već biskup, onda samim izborom postaje papa, ako ne, onda bi pre toga trebalo da se zaredi”, rekao je Uzinić.

“Iako to zapravo nikada nije i dokazano, moguće je da su Hrvati imali papu i da je to pio Sikst V rođen 13. decembra 1521, a koji je postao papa 27. avgusta 1585. godine i na tom mestu je bio do svoje smrti 1590. godine”, navodi portal i dodaje da priče o hrvatskom poreklu pape Siksta V kaže da je njegov otac s Jadrana, tačnije iz Krušćice u Boki Kotorskoj odakle je otišao u Italiju.

Legenda kaže da se on potom oženio Italijankom i dobio sina Feličea Peretija, koji je kasnije postao papa. Pominje se i da je u vreme Peretija, dok je bio papa ,izgrađena samo jedna crkva - hrvatska crkva Svetog Jeronima na obali Tibra, u blizini Vatikana. Napominje se, međuitm, da njegovo hrvatsko poreklo nikada zvanično nije potvrđeno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: