Danas rezultati analize mleka

Vanredna inspekcijska kontrola mleka domaćih i stranih proizvođača u Srbiji na moguće prisustvo aflatoksina je pri kraju, a prvi rezultati očekuju se danas.

Izvor: B92

Utorak, 12.02.2013.

00:16

Default images

"Očekujem u toku današnjeg dana ili u sredu u prepodnevnim satima prve rezultate, sa kojima ćemo izaći u javnost i saopštiti građanima šta je prava istina na terenu", izjavio je za Tanjug načelnik Poljoprivredne inspekcije Nenad Katanić.

Katanić je naveo da je inspekcija vanrednom kontrolom obuhvatila domaće i strane proizvođače i distributere mleka i mlečnih proizvoda, pored magacina, pre svega u maloprodaji.

On je ponovio da nema mesta panici, budući da je u prvi mah ustanovljeno da mleko koje je u Hrvatskoj povučeno iz prodaje nikada nije ušlo u Srbiju.

"Mi inače mleko ne uvozimo iz Hrvatske, već iz Bosne i Hercegovine", objasnio je Katanić i dodao je uporednim analizama lot brojeva utvrđeno da je mleko robne marke Dukat, koje je uvezeno iz Bosne i Hercegovine, bilo bezbedno.

Ukoliko vanredna kontrola pokaže da je u nekom proizvodu prisutan aflatoksin, prema rečima načelnika Poljoprivredne inspekcije, po Pravilniku o bezbednosti hrane, te količine će biti povučene iz prodaje.

Mleko hrvatskih proizvodača "Dukat" i "Vindija", nakon što je u njemu pronađen kancerogeni sastojak aflatoksin, povučeno je iz Hrvatske i Crne Gore, a Bosna i Hercegovina zabranila je njegov uvoz.

BiH: Uvoz moguć uz laboratorijsku analizu

Uvoz mleka i proizvoda od mleka, kao i hrane za životinje u Bosnu i Hercegovinu (BiH) moguć je od jedino ukoliko pošiljku prati laboratorijski izveštaj o obavljenoj analizi na prisustvo mikotoksina izdat od laboratorije koja obavlja predmetna ispitivanja sa akreditovanim metodama, ističe se u saopštenju Kancelarije za veterinarstvo BiH.

U Informaciji, koja je namenjena svim uvoznicima sirovina i proizvoda životinjskog porekla u BiH, podseća se da su "rezultati ispitivanja mleka poreklom iz Hrvatske ukazali na količine aflatoksina M1 koje prelaze maksimalno dozvoljene količine (MDK) propisane Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama za određene kontaminante u hrani".

Kako je objašnjeno, u ovom slučaju radi se o supstancama koje ispoljavaju toksično dejstvo i koje su proizvod plesni Aspergilus spp., a do kontaminacije mleka i proizvoda od mleka dolazi kao posledica ishrane mlečnih krava hranom kontaminiranom aflatoksinom B1.

Kako je javila nezavisna agencija ONASA, u suprotnom, pošiljkama neće biti dozvoljen uvoz pre uzorkovanja i dobijanja izveštaja o obavljenom laboratorijskom ispitivanju na prisustvo aflatoksina, koje potvrđuje usklađenost s propisanim vrednostima.

Inače, u Gradišci je u dve trgovine pronađeno mleko iz sporne serije hrvatskih proizvođača "Dukat" i "Vindija", koje sadrži kancerogeni aflatoksin, rekao glavni republički inspektor za hranu u Inspektoratu RS Pejo Đurašinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: