Nikolić prvi govori u UN o Hagu

Predsednik Tomislav Nikolić prvi će govoriti na debati u GS UN na temu uloge međunarodnih krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde, saznaju "Novosti".

Izvor: Veèernje novosti

Utorak, 12.02.2013.

22:13

Default images

Debata je zakazana za 10. april u Njujorku.

Ukoliko se za raspravu prijavi predsedavajući predsedništva BiH Nebojša Radmanović, on će govoriti drugi, a treći će biti predsednik Ruande.

Zatim slede predstavnici ostalih država članica UN i posmatrača, a prema informacijama koje imaju "Novosti" interesovanje za debatu su pokazale Rusija, Kina, SAD, EU, Brazil, Južna Afrika, Kenija...

Na adrese članica UN u utorak su otišla pisma-pozivi za učešće u diskusiji, čime je počela formalna priprema ove sednice. Nju je još u novembru inicirao predsednik GS UN Vuk Jeremić posle oslobađajuće odluke Žalbenog veća Haškog tribunala za hrvatske generale Ante Gotovinu i Mladena Markača. U pozivima se članicama UN obrazlaže tema diskusije i njen format, a posle Nirnberškog procesa, ovo će biti prvi put da se učinak međunarodnog krivičnog pravosuđa stavlja na raspravu u otvorenom formatu GS.

Uvodne reči 10. aprila imaće generalni sekretar UN i predsednik GS UN. U prepodnevnom delu govoriće predstavnici država članica UN i visoki predstavnici sudova. Poziv je upućen Međunarodnom krivičnom sudu, kao i sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu. U popodnevnom delu biće dva panela pod nazivom: ”Pravda” i ”Pomirenje”. Na njima će i publika moći da postavlja pitanja, a učesnici će biti istoričari, predstavnici udruženja žrtava, visoki bivši funkcioneri Tribunala.

Predsednik GS UN Vuk Jeremić ocenio je, za "Novosti", da pripreme za javnu raspravu teku dobro.

Uloga predsednika GS, kako navodi, bila je da izabere temu i obezbedi najvišu svetsku pozornicu, kao i da ono što bude izrečeno u raspravi postane zvanični dokument UN.

"Na državama članicama je da iznesu svoje mišljenje. Mislim da će i popodnevna rasprava biti izuzetno interesantna, jer će tada biti prilika da se o radu Tribunala raspravlja sa stručne strane, kao i da se čuju mišljenja predstavnika žrtava. Verujem da će naši napori pomoći ostvarenju onoga što smatram da treba da bude najvažniji cilj, a to je istinsko pomirenje između naroda. Ono mora biti bazirano na utvrđivanju pune istine", kaže Jeremić.

Predsednik Generalne skupštine UN ovlašćen je da po okončanju rasprave sastavi zvaničan dokument UN koji će obuhvatiti sadržaj diskusije.

Iako je bilo pritisaka da se termin za raspravu izmeni, tako da se ne poklopi sa danom osnivanja NDH, datum je ostao nepromenjen. Hoće li Hrvatska biti za govornicom GS tog dana, još nije poznato, ali ako odluka bude da ovu zemlju predstavlja njen predsednik Ivo Josipović, i on će biti u vrhu liste govornika. Za popodnevni deo, poziv je upućen i Gotovininom advokatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

133 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: